AVM: A rendrakásra tett kísérlet családok értelmetlen kilakoltatását eredményezheti

Aradi Fanni, az AVM Pécs aktivistája

Sajtótájékoztatót tartott a Széchenyi téren hétfőn délelőtt A Város Mindenkié Pécs. Aradi Fanni, a lakásszegénységgel foglalkozó szervezet aktivistája elmondta, azért vannak ma itt, érdekvédő szervezetként, önkormányzati bérlőkkel közösen, mert kedden, hosszú idő után ismét összeül a képviselő-testület. 

hirdetés
Uránia Mozi

“Jelenlétünkkel, mondanivalónkkal üzenjük a képviselőknek: a lakhatási válság mélyülése  helyben csak az ő munkájukkal akadályozható meg!” – fogalmazott.

Az aktivista szerint a fejetlenség veszélyes helyzetet teremt, a városvezetés pedig alábecsülte a késlekedés következményeit. Hozzátette, eddig semmi sem derült ki a készülő lakáskoncepcióról az érintettek és a nyilvánosság számára.

Aradi Fanni emlékeztetett: jelenleg a fideszes időszakban elfogadott lakásrendelet adja a lakásgazdálkodás kereteit, ami “arra kényszeríti a rendszert”, hogy egyetlen eszköze a kilakoltatás legyen. 

Szerinte emiatt tovább növekedett a szerződés nélkül bérlakásokban élők száma. 

“A rugalmatlan, szankciókra épülő rendelet által megkötött lakásgazdálkodás eddig sem kedvezett az együttműködésnek, ám az elmúlt időszakban elindult rendezési folyamat – lakáskoncepció hiányában – következetlenül és hibásan jár el számtalan esetben” – mondta.

beszámolt arról, hogy Pécsett az önkormányzati bérlakásban élők 60 százalékának van lakbér elmaradása, a több mint 2000 háztartás helyzetének rendezése egyéni elbírálásban nehéz, lassú, és sok esetben eleve nem lehetséges, mivel több mint ötszázan, tartozásuk mértéke és jogviszonyuk tisztázatlansága miatt, nem jogosultak részletfizetésre. 

Szerinte az önkormányzat nem mutatott eddig hajlandóságot a megoldásra, a kiszabott lakbér mértékének felülvizsgálatára, és a szociális helyzetet figyelembe véve a tartozás visszamenőleges csökkentésére.

Aradi Fanni beszélt arról is, hogy a felgyűlt, sok esetben behajthatatlan kintlevőség csak átfogó, alacsonyküszöbű adósságrendező program kíséretében elképzelhető. A 2017-ben, a Fidesz által megszüntetett szolgáltatás számtalan család számára jelentette az adósságcsapdából való kikerülés lehetőségét. Azóta egyedül az EU-s pénzből működő TOP programok akcióterületein élők vehettek részt együttműködésben, ám csak a projektidőszak végéig – hangzott el.

“Amíg az önkormányzat nem képes partnerként kezelni lakóit, addig a rendrakásra tett kísérlet emberek, és családok értelmetlen kilakoltatását eredményezheti. Őket jelenleg csak a meghosszabbított moratórium védi lakhatásuk elvesztésétől” – fogalmazott az aktivista.

Elmondta, az AVM Pécs arra kéri a képviselőket, a keddi közgyűlésen kérdezzék meg: hol tart a lakáskoncepció kialakítása és mi a válasz a bizonytalanságban élő lakók sorsára.

A sajtótájékoztatón több érintett lakó is beszámolt helyzetéről.

Az eseményről készült videót az AVM Pécs Facebook-oldalán lehet megnézni.

Az AVM két aktivistájával tavaly ősszel készített a PécsMa interjút a témáról:

„Ez a rendszer már régóta csak büntetni tud”