Az LMP is a közös ellenzéki listaállítást támogatja

Az LMP Országos Politikai Tanácsa szombaton támogatta, hogy az ellenzéki pártok egy közös listán induljanak a 2022-es országgyűlési választáson. “A választási törvény kormánypárti módosítása a vírushelyzet közepén nyilvánvaló provokáció, amely azonban újra megerősíti, hogy a tisztességes, sokszínű pártverseny visszaállításának a Fidesz megbuktatása az első és megkerülhetetlen lépés” – írta közleményben a párt.

hirdetés

Az LMP szerint a kormányváltásnak az ellenzéki együttműködés szükséges, de nem elégséges feltétele. A párt támogatja, hogy a pártok közös listán induljanak, valamint közös egyéni jelölteket és miniszterelnök-jelöltet állítsanak.

Az LMP döntött arról is, hogy az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelölt kiválasztása esetén támogatja az előválasztás intézményét, bár előbbi esetben ezt csak ott tartja feltétlenül szükségesnek, ahol az ellenzéki pártok nem tudnak megegyezni a jelölt személyében.

Az LMP mellett nemrég a Momentum a közös ellenzéki lista összeállítása mellett döntött, ahogy a DK, az MSZP és a Párbeszéd is a közös ellenzéki listaállítást szorgalmazza.