Az LMP petíciót indít a PTE tervezett alapítványi működése ellen

Keresztes László Lóránt

A párt pécsi országgyűlési képviselője, Keresztes László Lóránt online sajtótájékoztatón vázolta fel, miért nem értenek egyet a kormány vidéki egyetemeket, köztük a Pécsi Tudományegyetemet is érintő terveivel.

Keresztes szerint e kormány ismét támadást indított a tudományos szféra ellen. A vidéki egyetemeket a kormány alapítványi fenttartás alá helyezné. Az LMP szerint mindezt rohamtempóban, érdemi garanciák biztosítása nélkül szeretnék megtenni, amivel a párt nem tud egyetérteni, az ellen a leghatározottabban tiltakozik.

Keresztes László Lóránt úgy fogalmazott, hogy a PTE-nek óriási jelentősége van Pécs városa, sőt, az egész régió életében. Például a pécsi egyetem a legnagyobb foglalkoztató helyben, így gazdasági hatásai is jelentősek Pécsre, Baranyára, de az egész Dél-Dunántúlra vetítve is. A pécsi ellenzéki politikus szerint az Információs és Technológiai Minisztérium olyan helyzetet teremt, amellyel gyakorlatilag belekényszeríti az egyetemeket abba, hogy jobb híján azonnal álljanak is neki a tárgyalásoknak.

Éppen ezért az LMP online-petíciót indít Pécsett azért, hogy az itt élők is ki tudják fejezni egyet nem értésüket a kormányzati tervek kapcsán. A petíciót aláírva azt is támogathatja bárki, hogy kezdődjön meg az egyetemen az oktatói, kutatói bérek rendezése, illetve, hogy maradjon meg a PTE egysége. Magyarán, egyetlen kart se vonjanak ki az intézmény alól – ahogyan ennek terve az orvosi képzés kapcsán a közelmúltban már felmerült.

Online sajtótájékoztatója végén Keresztes arra szólította fel a Fidesz pécsi politikusait – külön kiemelve Hoppál Pétert, a város egyik országgyűlési képviselőjét –, hogy emeljék fel szavukat a kormányzati tervek ellen, és tegyék világossá, mi az álláspontjuk az LMP szerint a PTE autonómiáját alapjaiban veszélyeztető terv kapcsán.

Hirdetés