Az LMP tiltakozik a kormány klímastratégiája ellen

Sajtótájékoztatón tiltakozott az LMP a kormány klímastratégiája ellen. Keresztes László Lóránt országgyűlési képviselője szerint az is aggasztó, hogy Péterffy Attila pécsi polgármester támogatóként nyilatkozott egy atomkonferencián.

– A kormány által meghirdetett klímastratégia már önmagában hazugságokkal indokolt és Paks II. bukott projektjére épül – mondta a zöldpárti politikus. – Önmagában a klímastratégia megléte jó, ám ez csak egy legitimációs kísérlet mindarra, amit az emberek már elutasítottak.

– Aggodalommal tölt minket el az, hogy a Roszatom pécsi rendezvényén ősszel Péterffy Attila polgármester támogató partnerként nyilatkozott a paksi beruházás ügyében. Legutóbb a kormány pedig erre a nyilatkozatra hivatkozott, amikor számon kértem Orbán Viktortól, vállalja-e a felelősséget a folyamatosan csúszó beruházásért.

Keresztes szerint a beruházás önmagában mintegy négyezer milliárd forintot ölel fel – ez várhatóan a duplájára is rúghat majd –, és elviszi a pénzt a megújuló energiaforrások elől. Az hazugság, hogy olcsóbb, mert nem számolják bele a leszerelés és a hulladékelhelyezés költségét. Azt sem lehet rá mondani, hogy zöld. Pécs önkormányzata már kimondta, hogy nem kér az atomenergiából, jó volna, ha a környező települések – Komló, Szentlőrinc – is hasonlóan nyilatkoznának a témában.

Elmondta, az LMP még a tavalyi év derekán vállalta, hogy összegyűjt húszezer tiltakozó aláírást. Ebből már tízezer megvan, köszönhetően az önkénteseinknek, de természetesen nem állunk le. A tavaszi ülésszakban a kormány előtt lesz már a javaslat, hogy változtassák meg a stratégiájukat a témában.

– Jómagam levélben hívom meg Palkovics Lászlót Pécsre, hogy helyben tudjuk elmagyarázni neki, miért nem tudjuk az atomenergiát zöldnek tekinteni, elfogadni a klímastratégiájukat – így a politikus.