Az orvosok túlnyomó többsége elutasítja az új jogviszonyról szóló szerződést

Jelentős az ellenállás az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződés ellen: három nap alatt 7739 kamarai tag nyilvánított véleményt az ügyben. A Magyar Orvosi Kamara legfrissebb kutatása szerint az orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írja alá a kontraktust – írja a Telex.

Százalékok, arányok

A kamara felmérése kimutatta, az orvosok 40 százaléka akár otthagyná a közellátást is a törvény miatt. Kiderült, hogy a hazai szakorvosok több mint fele két vagy több állásban dolgozik egyszerre, majdnem kétharmaduk pedig egyáltalán nem fogad el hálapénzt.

A megkérdezett orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány a Magyar Orvosi Kamarát érdemben vonja be a törvény végrehajtási rendeleteinek megalkotásába és 99 százalékuk ragaszkodik az átlátható, de szabad munkavállalás lehetőségéhez – írják.

Az orvosok több mint fele, 57 százaléka, vállalkozóként is dolgozva teszi lehetővé a magyar betegek ellátását. A válaszadók hetede, 1143 orvos csak vállalkozóként dolgozik a magyar közegészségügyben, ezt a munkavégzést a törvény január 1-től nem teszi lehetővé.

Kiderült az is, hogy a magyar orvosok 58 százaléka az uniós direktíva feletti 48 óra felett dolgozik, sőt, 20 százalékuk a törvény által engedett maximális 60 óra felett végzi a betegek ellátását.

Magánrendeléssel a szakorvosok 37 százaléka rendelkezik, a medián heti 6 óra, „tehát nem ezt érinti elsősorban a törvény által kijelölt másodállás korlátozás, hanem a közegészségügyben kezelt betegek maradhatnak orvos nélkül” – vezeti le a kamara.

Bérezés

Az orvosok átlagos bevétele havonta minden túlmunkával együtt nettó 581 327 forint, ezen belül a vállalkozásból származó bevétel átlagosan 270 000 forint volt. A kamara bértábláját az orvosok 80 százaléka megfelelőnek találta, a bértáblával a hálapénzt elfogadó orvosok kevésbé elégedettek.

A kérdőív alapján az orvosok 64 százaléka nem fogad el hálapénzt. A hálapénzt elfogadók 10 százaléka havonta 200 ezer forint felett jutott ilyen jövedelem-kiegészítéshez, 63 százalékának ez a bevételi forma havi 50 ezer forintnál alacsonyabb bevételt jelent.

Álláspontok

Az egészségügyi rendszer megújításra szorul, „az orvosok bérviszonyait rendezni, az egészségügy működését átláthatóvá kell tenni, és a paraszolvenciát meg kell szüntetni” – mondja a kamara. Jó, hogy a kormány belekezdett ebbe a folyamatba, viszont az egyeztetések nélküli átalakítás kudarcba fulladhat és egyértelműen veszélyezteti a betegek biztonságát. Emellett azt is írják, a törvény elutasítottsága számottevő, de jelentős módosítások mellett az orvostársadalom diszkrét többsége (57%) el tudná fogadni az új jogviszonyt.

Az egyik sarkalatos pont a másodállások korlátozása, ahol az orvosok enyhe többsége (54%) látja indokoltnak az álláshalmozások jelenleginél határozottabb szabályzását, ugyanakkor szinte a teljes orvostársadalom (98,9%) a szabad munkavállalásnak törvényben garantált teret kíván hagyni (pl. az eddig szabályozás megtartása vagy a főálláson túl plusz egy jogviszony esetén csupán bejelentési kötelezettség, esetleg automatikus engedélyezés bizonyos kritériumok mentén).

Törvénymódosítást szeretnének

A kamara felmérése rákérdezett a törvény általa legaggasztóbbnak tartott elemeire, és ezek megváltoztatásának képviseletére nagyon erős támogatást kapott tagjaitól. Több pontban is törvénymódosítást szeretnének.

Például

– A vezényelhetőség szabályozása: a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum 100 munkanapra történő kirendelés.

– A másodállások gyakorlásának lehetőségét „biztosítani kell”

– A hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat „ki kell venni a törvényből” (ilyen pl. a nőgyógyászat kivételezése és az önkéntes segítő megjelenése).

A válaszadók nagyon egyértelműen állást foglaltak arra az esetre vonatkozóan is, ha a kamara által képviselt módosítások elmaradnak, 77 százalékuk, 5970 orvos nyilatkozott úgy, hogy nem írja alá az új jogviszonyt.

A teljes cikk és az összes pont a Telex oldalán, EZEN A LINKEN OLVASHATÓ.

Hirdetés