Az unió egyelőre nem hosszabbította meg szerződését az AstraZenecával

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Nem újította meg az Európai Unió az AstraZeneca gyógyszercéggel kötött szerződését a koronavírus elleni vakcinákra, és egyelőre nem biztos, hogy rendelni fog a jövőben a cég oltóanyagából, írja a Telex a France24 cikkére hivatkozva.

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos vasárnap arról beszélt, hogy a vakcina leszállításáról szóló szerződést egyelőre nem újították meg június utánra – írja a Telex.

„Hogy ez így is marad, azt még meglátjuk” – mondta Breton, de azért hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy mostantól egyáltalán nem fognak rendelni a brit-svéd cég oltóanyagából:

„Még nincs vége. Várjunk, és majd meglátjuk.”

Mint írják, nem lenne meglepő, ha végül az Unió tényleg végképp leállna az AstraZeneca-vakcinák rendelésével, hiszen:

  • A lassú szállítás miatt az ígértnél jóval kevesebb oltóanyagot szállított eddig a gyógyszercég: az eddig rendelt 300 millió dózisnak csak a harmadát tudja leszállítani az AstraZeneca júniusra.
  • Az európai közbizalom is jelentősen csökkent a trombózisos esetek hírei miatt. Bár a gyógyszercég és az Európai Gyógyszerügynökség szerint is a nagyon ritkán fellépő vérrögképződés kockázata eltörpül a vakcina hatékonysága mellett, több tagállamban is korlátozták a használatát.

További részletek itt olvashatók. 

hirdetés
Uránia Mozi