Bajnoki címre hajt a PMFC-vel az előző Eb híres fotójának főszereplője

A napokban (újra) bejárta az egész magyar médiát Réti Zsolt fotós 2016-os képe, amelyet a foci Eb-n készített egy magyar kissrácról. A ma már 18 éves Horváth Marcell Boldizsár akkor, 13 éves fejjel siratta a magyar válogatott belgák elleni vereségét a lelátón – most pedig a PMFC utánpótlás játékosaként készül arra, hogy a pályán, és az életben is megállja a helyét. A PécsMának nyilatkozott a híres fotó főszereplője.

hirdetés
Uránia Mozi

A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság egyik híres fotója volt az, amelyen a magyar válogatott mezébe öltözött kisfiú, a belgák elleni vereséget siratja. Már öt évvel ezelőtt is felbukkant a kép szinte mindenhol, igaz akkor senki sem tudta, hogy ki is az a kissrác. A fotós, Réti Zsolt azonban a napokban, Facebook oldalán tett közzé egy posztot, amelyből kiderült, Horváth Marcell Boldizsárt kapta lencsevégre akkor. Sőt, mellé tett egy újabb képet, amit viszont mostanában készített róla, méghozzá egy Újpest–PMFC U19-es mérkőzésen. Merthogy Horváth a pécsi csapatot erősíti.

Megkerestük a PMFC fiatal tehetségét, aki ugyan kicsit meglepődött a hirtelen jött médiaérdeklődésen, de elsőként a PécsMának nyilatkozott. Megtudtuk tőle, hogy 2016-ban, 13 évesen nagyon szerencsésnek mondhatta magát, ugyanis az akkor Bernd Storck vezette magyar válogatott mind a négy Eb-mérkőzésén a helyszínen szurkolhatott a nemzeti csapatnak.

– Azokból a napokból természetesen a meccsek maradtak a legnagyobb emlékek – mondta lapunknak a 18 éves futballista. – Nagyszerű érzés volt tízezer emberrel együtt énekelni a Himnuszt, buzdítani a válogatottat és testközelből látni a labdarúgás legnagyobb sztárjait, Cristiano Ronaldot, David Alabát vagy épp Kevin De Bruyne-t. Maga Franciaország is nagyon tetszett, gyönyörű városokba juthattam el, és az óceán látványa is egy örök emlék marad.

Az, hogy végül megszületett a híres fotó, bizonyos értelemben a véletlennek is köszönhető. A jegye ugyanis nem oda szólt, ahol végül végig szurkolta a belgák elleni meccset. A kezdés előtt mentek le az első sorba, hogy kifeszítsenek egy magyar zászlót, aztán végül ott is maradtak.

– A többi pedig már történelem – emlékezett vissza Horváth Marcell Boldizsár. – A meccs közben érzékeltem, hogy valaki fotóz, de nem tudtam, hogy egy magyar fotós, Réti Zsolt az. A Belgium elleni vereség után nagyjából egy óra telt el, amikor anyukám és a nővérem, akik itthonról követték az eseményeket, hívtak, hogy mindenhol engem látnak az interneten. Furcsa érzés volt látni magamat, de örültem is neki. Egy ilyen emlékre mindig rá tudok majd nézni, és lehet róla mesélni a későbbiekben.

Horváth a PécsMának azt mondta, hogy bár akkor, 13 évesen is már 7 éve focizott, azért jelentős pluszmotivációt jelentett számára az Eb. Hiszen ahogyan akkoriban sok kissrácnak, neki is megfordult a fejében, hogy hatalmas dolog lenne a pályán, a nevével ellátott címeres mezben énekelni a Himnuszt a szurkolókkal együtt, és hallgatni a tábor elképesztő hangját.

A fiatal futballista azt mondta, nem tudott róla, hogy ismét elő fog kerülni a híres kép, arra pedig pláne nem számított, hogy újra ekkora visszhangot fog kiváltani.

– Őszintén szólva nem gondolom, hogy olyan nagy hírértéke van ennek – nyilatkozta szerényen. – Azonban egy szép kis történet, remek élmény kerekedett ebből, és összességében örülök, hogy így alakultak a dolgok.

Persze jelenleg nem ez a legfontosabb Horváthnak, ugyanis a PMFC U19-es csapatával harcban áll, hogy megszerezze a bajnoki címet. Most második helyen tanyáznak a bajnokságban, de három körrel a vége előtt még van esélyük az aranyérem bezsebelésére.

– Sokszor egy évvel idősebbekkel kell szembe nézni, ennek köszönhetően én is, és a csapat is nagy fejlődésen megy keresztül az egész évben – árulta el a PMFC ifjú titánja.  – Véleményem szerint egyébként hasonlítunk a felnőtt csapatra, mert mi is csapatként vagyunk nagyon erősek és alázatosak. Emiatt tudunk ott lenni az élmezőnyben.

Örömmel látja azt is, hogy a klub számít a saját nevelésű fiatalokra. Akad is 2-3, a felnőtt kerethez tartozó fiatal, akikkel szokott együtt edzeni, így látja jól, hogy mi az a plusz, ami ahhoz kell, hogy majd ő is oda kerüljön.

– Szerencsére nekem is volt már lehetőségem a felnőtt csapattal együtt edzeni, így tapasztalhattam is, hogy milyen sokat kell dolgozni az eredményekért minden egyes edzésen – osztotta meg velünk, majd azt is hozzátette, hogy számára a tanulás is legalább olyan fontos, mint a foci. –  Szeptemberben kezdem a negyedik, az utolsó évemet a gimnáziumban. Eddig is így volt, de most az érettségi és a továbbtanulás a legfontosabb számomra. A nyelvvizsgák és az egyetem a jelenlegi céljaim. Mellette természetesen megy a foci, mint az elmúlt 12 évben. Ez most egy nehezebb időszak lesz, mint eddig volt, de állok elébe és mindent meg fogok tenni, hogy az élet bármely területén helyt álljak.

És, hát persze esetében kihagyhatatlan kérdés, hogy az idei, részben hazai rendezésű Eb-n ismét ott lesz-e a lelátón?

– Igen, a Magyarország–Portugália meccset lesz lehetőségem megnézni élőben. Várom már, hogy a Puskás Arénában lehessek, és ennyi idő után szurkolhassunk együtt egy stadionban a nemzeti csapatnak – mondta, majd amikor felvetettük, hogy ott eljönne az alkalom, egy klasszikus „akkor és most” fotó elkészítésére, kicsit elgondolkozott. – Megfordult a fejemben, mert szeretem az ilyesmi, előtte-utána képeket, de ez egy egyedi, nagyon különleges kép, főleg számomra. Így még egy ugyanilyen képet nem lehet csinálni.

Fotó: Réti Zsolt