Bányajárat miatt szakadt be egy utca Pécsett?

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a fél utca megsüllyedését a pécsi Baranyavár utcában. Az egyik házból ideiglenesen még a lakókat is ki kellett költöztetni. Mind a károkat, mind az okokat vizsgálják. 

Először 2009-ben a Pécs Holdingnak, majd egy hónappal ezelőtt a Biokomnak jelezte egy lakó, hogy megsüllyedt a fél Baranyavár utca. A cégnél arra gondoltak, hogy csőtörés lehet, ezért szóltak a Tettyének, akik ki is mentek a helyszínre. Kiderült, egy 2,5 centis vízvezeték tört el, amelyet azonnal kijavítottak és kicseréltek – a süllyedést azonban nem ez okozta, ahhoz túl kicsi volt.

A Tettye szakemberei akkor – biztos, ami biztos alapon, az egész környéket átvizsgálták egy speciális diagnosztikai eszközzel, de nem találtak arra utaló jelet, hogy a víz elfolyna a vezetékrendszerből.

Egy jó darab eltűnt az útból

Kedd reggel azonban egy másik, mindössze nyolc centiméter átmérőjű cső is megrepedt az utcában. A Tettye Forrásház szakemberei akkor újra a helyszínre siettek és azonnal elzárták a vizet, sőt szóltak a Katasztrófavédőknek is.

Kiderült, hogy az utca már hetekkel korábban komolyan megsüllyedhetett. Mostanra az ott álló házakban repedések jelentek meg, egy kerítés pedig le is dőlt. Két házban súlyos anyagi kár keletkezett. Egyikből még a lakókat is ki kellett költöztetni, mert félő volt, hogy a ház oldala annyira megrogyott, hogy magával húzza az egész épületet és az összedől. Időközben visszamehettek a lakók. A sérült házakat meg kellett támasztani.

– Azt, hogy mi történt, a szakértők még vizsgálják. A szakértői vélemények elkészültéig még nem lehet biztosat mondani. Ugyanakkor azt sem kizárható, hogy magát a csőtörést is a talaj süllyedése, a felszín megroppanása okozta – mondta Csöngei Adrienn a Tettye Forrásház sajtóreferense.

Az utcát még most is statikusok vizsgálják, hogy a csőtörésnek, valamint az út beszakadásának, illetve annak, hogy megrogytak a házak, van-e köze egymáshoz. Az elsődleges, meg nem erősített szakvélemények szerint az épületek laza talajra épültek. Régen ugyanis ide hozták a Zsolnay-gyárból a kerámiák égetéséből visszamaradt salakot. Később pedig erre építkezhettek az ottaniak.

Kerestük a Pécsi Bányakapitányságot is az esettel kapcsolatban, mert felmerült, hogy egy bányajárat is húzódik az utca alatt. Ők ugyan szintén a helyszínen voltak, ám egyelőre nem nyilatkozhattak, mondván ehhez a felettes állami szervtől kell engedélyt kapniuk.

Hirdetés