Beérte a Gyurcsány-párt a Jobbikot és a szocikat

Az öt évvel ezelőttinél is nagyobb győzelmet (54 százalék) arathat a Fidesz-KDNP a vasárnapi európai parlamenti választáson – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített legfrissebb közvélemény-kutatása alapján. 32 százalékos részvételi hajlandóság mellett, jelenleg hármas holtverseny van a második helyen, ugyanis a Demokratikus Koalíció, a Jobbik és az MSZP-P is 10-10-10 százalékos eredményre számíthat.

hirdetés

Bizony, Gyurcsány Ferenc pártja beérte a két korábban nála nagyobb táborral rendelkező ellenzéki erőt, tehát a DK lehet a nagy nyertese az EP-választásoknak. Bejuthat az Európai Parlamentbe a Momentum és az LMP is.

Az Európai Néppárt egyes pártjaival folytatott vita pedig nem ártott, hanem használt a kormánypártoknak, így növelni tudta népszerűségét a Fidesz-KDNP-pártszövetség, amely egy most vasárnap esedékes választáson 56 százalékot szerezne – derül ki továbbá a Nézőpont Intézet Magyar Nemzet számára készített személyes közvélemény-kutatásából.

Az ellenzéki pártok népszerűsége a legtöbb esetben stagnált az elmúlt hónapban: az MSZP-P 11, a DK 6, az LMP 5, a Momentum 4 százalékon áll a biztos szavazók körében, ez megegyezik a februári eredményekkel. Csökkenés a Jobbik esetében állt be ismét, a tavaly áprilisi országgyűlési választásokon elért listák eredményüktől ezúttal 8 százalékponttal maradnának el, mindösszesen 12 százalékot szereznének.

Ez azt is jelenti, hogy a Jobbik 3, az MSZP-P 2 mandátumot szerezne az európai parlamenti választásokon, tehát Jávor Benedek még Tóth Bertalan visszalépése esetén sem jutna be az EP-be. Mandátumhoz jutna Dobrev Klára, valamint az öt százalékon álló LMP listavezetője, Vágó Gábor is. A Momentum, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nem lépné át a mandátumszerzéshez szükséges küszöböt.

A teljes népességen belül a Fidesz-KDNP 42, a Jobbik 8, az MSZP-Párbeszéd szövetsége 7, a DK 4, az LMP és az MKKP 3, a Momentum 2, a Mi Hazánk pedig egy százalékon áll.

hirdetés
Hirdetés