Bírságolhatják a brit rendőrök a korlátozások megszegőit

Csütörtöktől bírságolhatják a brit rendőrök a koronavírus okozta járvány megfékezésére elrendelt korlátozások megszegőit, akik ismétlődő szabályszegés esetén akár bíróság elé is kerülhetnek.

A brit belügyminisztérium által ismertetett eljárásrend alapján a rendőrjárőrök hazatérésre vagy egy adott helyszín elhagyására utasíthatják azokat, akik nem tartják be az előírásokat, a csoportosulásokat pedig feloszlathatják.

Ellenszegülés esetén 60 font (több mint 23 ezer forint) pénzbírság róható ki, bár 14 napon belüli befizetés esetén az összeg 30 fontra csökken.

A szabályszegés ismétlődése esetén azonban 120 fontot, minden további vétség esetén az előző büntetés kétszeresét kell befizetni.

Aki nem fizet, bíróság elé kerülhet, és a bíróságok már korlátlan összegű pénzbüntetést is kiszabhatnak rá – áll a brit belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatásában.

Boris Johnson miniszterelnök a hét elején jelentette be, hogy a lakosság ezentúl csak a legszükségesebb esetekben – főleg bevásárlás, gyógyszerek beszerzése vagy testedzés végett – hagyhatja el otthonait.