Bonis bona díj a tanároknak

Összesen 437 pedagógust tüntetnek ki Bonis bona – A nemzet tehetségeiért díjjal szerda este a budapesti Nemzeti Színházban rendezendő ünnepségen – jelentette be a köznevelésért felelős államtitkár szerdán a fővárosban.

“Bonis bona discere, vagyis Jótól jót tanulni” – ez a latin közmondás vált névadójává annak a kitüntetésnek, amelyet ez év tavaszán a Nemzeti Tehetség Program keretében alapított az Emberi Erőforrások Minisztériuma  – mondta a sajtótájékoztatón Hoffman Rózsa.

Közlése szerint a tehetséggondozásban legalább öt éven keresztül kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok vesznek át díjat 400 ezer, illetve 250 ezer forint összegben. Mintegy 800 jelölés érkezett be, azokat két ajánlással kellett alátámasztani – tette hozzá.

Újításként említette, hogy jelenlegi vagy volt tanítványok is ajánlhattak tanárokat, ha úgy ítélték meg, hogy pályájukra jelentős hatással volt valamelyik pedagógusuk. Rajtuk kívül kollégák és szülők is tehettek ajánlásokat – fűzte hozzá.

Elmondta, hogy három kategóriában 219 millió forint értékben jut jelentős összeg azokhoz, akik önmagukat nem kímélve tettek le olyan eredményt az asztalra, amely a gyerekek teljesítményében mérhető.

Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója rámutatott: idén eddig soha nem látott összeget, több mint 2 milliárd forintot szánnak a Nemzeti Tehetség Program támogatására. Megjegyezte: minden tehetség mögött ott áll egy háttérember, maga a pedagógus, aki felkészíti a diákokat az egyes feladatokra.

Emlékeztetett arra, hogy idén tavasszal, az országos középiskolai tanulmányi verseny eredményhirdetése alkalmával kaptak először ilyen díjat a legsikeresebb felkészítő tanárok.

Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége Nemzeti Tehetségpontjának igazgatója elmondta: kiváló versenyfelkészítő kategóriában 202, kiváló tehetséggondozó kategóriában pedig 170 pedagógust tüntetnek ki, utóbbiak pedig azok, akiknek munkája nem feltétlenül mérhető versenyeredményekben. Ez a két díj fejenként 400 ezer forintos elismeréssel jár.

A harmadik kategóriában egyenként 250 ezer forint értékben 65 olyan kollégát jutalmaznak, akik iskolákban, civil szervezetekben dolgoznak tehetségsegítőként – jegyezte meg. Szólt arról, hogy szervezetük volt az elismerés koordinátora, ezzel pedig megvalósult az állami és civil összefogás a tehetséggondozás terén.

hirdetés

Hirdetés