Botka László: Fizessenek a leggazdagabbak és a nagy közbeszerzések nyertesei!

A koronavírus-járvány miatt kialakult gazdasági válsággal kapcsolatban Botka László szegedi polgármester Facebook-oldalán tett javaslatokat, melyek lényege az, fizessenek a leggazdagabbak és a nagy közbeszerzések nyertesei, valamint minden magyar állampolgárnak alanyi jogon támogatást kell adni, hogy a válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot.

hirdetés
Uránia Mozi

A politikus meggyőződése szerint programjára most nagyobb szükség van, mint valaha, ennek kapcsán a következő lépésekre tesz javaslatot:

Járuljanak hozzá a járvány okozta károk enyhítéséhez azok a vállalatok, amelyek az elmúlt évtizedben hatalmas nyereséget értek el a közbeszerzésekből. Mint írja, ezek most adjanak vissza a közösbe.

Fizessenek a közbeszerzéseken sokat nyerő cégek a szolidaritási alapba: az a cég, mely 2010 óta több mint 5 milliárd forint értékben nyert közbeszerzést, hozzájárulásként fizesse be ennek a pénznek az 1 százalékát, aki több mint 10 milliárdot nyert, az a 2 százalékát, akik pedig 100 milliárd forintnál többet kaptak, azok 3 százalékot adjanak be az alapba.

Botka szerint ez csak az elmúlt 10 évben nyertes ajánlattevők 2 százalékát érinti, mégis közel 500 milliárd forint plusz forrást jelenthet a védekezéshez. Hozzáteszi, a szolidaritási hozzájárulás alsó határa úgy lett megállapítva, hogy nem érinti azokat a kis- és középvállalkozásokat, amik a járvány miatt most nehéz helyzetbe kerültek.

Véleménye szerint a nemzeti tőkésosztálynak is ki kell vennie a részét a járvány elleni védekezésből: akinek 100 milliárdnál nagyobb a vagyona, az 3 százalékkal, akinek 10 milliárdnál nagyobb, az 2 százalékkal, akinek 1 milliárdnál nagyobb, az 1 százalékkal járuljon hozzá a bajba jutott emberek megsegítéséhez.

Szerinte a tőkevagyon alapján fizetett szolidaritási hozzájárulás várhatóan 120 milliárd forintot jelent, vagyis a vállalati befizetésekkel együtt több mint 600 milliárd forint folyhat be.

A szolidaritási alapból elsőként meg kell teremteni a biztonságos munkafeltételeket az egészségügyi dolgozóknak, a szociális ágazat és a közszolgáltatások munkatárai számára, megfelelő védőfelszerelést kell adni.

Továbbá minden magyar állampolgárnak (minden munkavállalónak, álláskeresőnek, nyugdíjasnak és gyermeknek) alanyi jogon annyi támogatást kell adni, hogy a válság ideje alatt a havi jövedelme elérje a nettó 110 ezer forintot. Botka szerint gondoskodni kell azokról az emberekről, nyugdíjasokról, családokról, akik elvesztették munkájukat és bevétel nélkül maradtak.

A fennmaradó összegből pedig ott kell segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rá – zárja javaslatait.