Buszmustra: a véleményünket kérdezik

Új busz vendégeskedik Pécs útjain. A debreceni székhelyű Magyar Járműtechnikai Zrt. (MJT) szóló autóbuszát bárki kipróbálhatja ingyen, a pécsi városvezetés ugyanis a vélemények fényében dönt, hogy ilyen típust válasszon-e a jövőben. Páva Zsolt korábban ugyanis bejelentette: a város saját kezébe veszi a közösségi közlekedést, s szakít a külső befektetőkkel.


Miután Pécs polgármestere bejelentette, hogy a jövőben saját, száz százalékos tulajdonú céggel oldja meg a tömegközlekedést, egy szakértőkből álló testület a szóba jöhető új buszokról készített leltárt. Mint azt Páva Zsolt keddi sajtótájékoztatón elmondta, a cívis városban működő MJT, M.A.N.-motorral szerelt járművei jó ár/érték-arányt képviselnek, s a 12 méteres busz kényelmes, környezetbarát, alacsony padlós. A pécsi igényeknek ilyen szempontból megfelel. Ráadásul a benne lévő anyagok, alkatrészek fele magyar beszállítóktól származik.

„Azt kérjük a pécsiektől, hogy a következő időszakban a városszerte több vonalon közlekedő tesztbuszon tegyenek meg néhány száz métert, ismerkedjenek meg a szerkezettel, s mondják el véleményüket róla” – mondta Páva Zsolt.

A tapasztalatokat egy, a buszon található kis kérdőíven összegezhetik a városlakók. Ezek kiértékelése után döntenek a beszerzésekről, illetve, hogy milyen technikai módosításokkal vásárolnának ilyen típusú járműveket. Utóbbira hajlandóak is a gyártók, mint azt az önkormányzatnak jelezték.

Páva Zsolt azt mondta, három-hat hónap múlva kezdődhet meg az elöregedett pécsi buszok lecserélése. Hogy pontosan hány darab érkezik első körben, s mely vonalakon ülhetünk fel az új buszokra, a polgármester még nem tudta megmondani. Erről majd az átszervezés alatt álló közlekedési cég dönt ugyanis a közeljövőben. Páva Zsolt hozzátette: a Pécsi Közlekedési Zrt-nél átalakult tulajdonviszonyok rendezése heteken belül megvalósul.

Kerestük Gungl János polgármesteri megbízottat is, akit Páva Zsolt a helyi közlekedésben kialakult helyzet megoldására, a PK Zrt., egyelőre átmeneti, irányítására kért fel. Mint mondta, a rendszer felépítésével kapcsolatban még nincsenek olyan fejlemények, amelyekről nyilatkozatban tudna beszámolni. Ezzel együtt – tette hozzá – a pécsi közösségi közlekedés továbbra is a megszokott rendben működik, sem járatritkításokra, sem fennakadásokra nem kell számítani. Az önkormányzat és a PK Zrt. között fennálló közszolgáltatási szerződés is garantálja mindezt.

hirdetés

Hirdetés

Comments are closed.