Csak Bulgária korruptabb az EU-ban, mint Magyarország

A Transparency International friss Korrupcióészlelési Indexe szerint ugyan a tavalyi évhez képest helyezésben javított Magyarország – akkor itt mérték a legrosszabb értékeket az egész Európai Unióban –, azonban Bulgária csak azért előzött meg minket a listán, mert ott még a magyarnál is nagyobb mértékben romlott a helyzet ezen a téren – számolt be a kutatás eredményeiről a HVG.

A skálán 0–100 pont közti értékeket kapnak az országok, ahol a 0 a totális korrupciót, míg a 100 a tökéletes korrupciómentességet jelöli. Tavaly Magyarország a 44-es értékével Bulgáriával és Romániával holtversenyben állt az „élen”, mostanra pedig hazánk további egy pontot veszítve már csak 43-as értéken áll. Mindeközben Románia javítani tudott (45-re), míg a bolgárok azért előztek be, mert még a magyarnál is rosszabb a helyzet, most 42 pontra értékelte az országot a Transparency.

Magyarország ezen a listán 2007-ben érte el a legjobb helyezést, akkor az EU 12. legkorruptabb országa voltunk – azaz a középmezőnyben helyezkedtünk el –, azóta viszont két évet leszámítva folyamatosan romlott a helyzet. A Transparency adatai szerint az, hogy az utóbbi tíz évben összesen 12 ponttal lett rosszabb Magyarország mutatója, még világviszonylatban is kiugróan gyenge teljesítmény.

Ha a visegrádi országokat nézzük, látványosan szakad le Magyarország, ugyanis jelenleg Szlovákia, Lengyelország és Csehország is masszívan 50 pont feletti mutatóval rendelkezik.

A HVG cikkéből az is kiderül, az EU-ban tendenciaként figyelhető meg az, hogy ahol magasabb a GDP, ott alacsonyabb a korrupció. Magyarországon azonban az utóbbi hét évben hiába nőtt a gazdaság teljesítőképessége, mégis egyszerre alacsony a GDP és magas a korrupció.