Duális képzés indul a Pollackon

A Pécsi Tudományegyetemen elsőként a Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kar indít duális képzést Pécsett gépészmérnök szakos hallgatók számára, nyolc ipari cég bevonásával.

hirdetés

A képzések elindítása nem csupán a résztvevők számára jelent hosszú távú előnyöket, de széleskörű bevezetése kormányzati szinten is támogatott.

A Pollackon induló képzésekben a Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter tagvállalatai – a Hauni Hungária Gépgyártó Kft., a Sampo Kft., a Büttner Kft., a MÍG-TIG Kft., a Lakics Kft., a MATRO Kft., a Strauss Metal Kft. és a Viessmann Technika Dombóvár Kft. vesznek részt, mint gyakorlati oktatási partnerek.

A német oktatási példán alapuló duális képzés sajátosságai közé tartozik, hogy a hallgatók elméleti képzését a felsőoktatási intézmény, a gyakorlati oktatást pedig részben a felsőoktatási intézmény, részben az együttműködő ipari partner végzi. A két intézmény szakemberei folyamatos kapcsolattartás mellett együtt tervezik és valósítják meg a képzési programot. A cég így a saját, egyedi elvárásai szerint gondoskodhat a szakember-utánpótlásról. Ez komoly vonzerő az ipari szereplők számára, hiszen nem mindegy, hogy a cég profiljának megfelelő, képzett szakembereket mennyire gyorsan tudják kipróbálni, kiképezni és munkába állítani, az egymással erős piaci versenyben lévő vállalkozások.

A hallgatók számára a legvonzóbb ismérve a képzésnek a szakmai gyakorlat megszerzésének lehetőségén túl, a munkavállalói státusz és a törvény által előírt anyagi juttatás, amely kiegészítve – jó tanulmányi eredmény esetén – a tanulmányi ösztöndíjjal a szerényebb anyagi lehetőséggel bíró fiatalok számára is utat nyithat a felsőoktatás felé.

A Műszaki és Informatikai Kar igyekszik valamennyi oktatott szak számára biztosítani a duális képzési formát. A most szeptembertől induló képzésen túl tárgyalásban áll a régióban működő nemzetközi és hazai ipari szereplőkkel, akik építészmérnök, építőmérnök, ipari termék- és formatervező mérnök, gépészmérnök, környezetmérnök és villamosmérnök hallgatók duális képzésben való részvételét teszik lehetővé.

A Kar vezetése elkötelezett az ipar szereplőivel való együttműködés mellett. Ennek megfelelően az informatika területén a Pollack jelenleg is német nyelvű informatikai képzést biztosít az IT Services Hungary felkérésére. A megváltozott gazdasági, demográfiai tényezők az ipar és a felsőoktatás területén működők számára új élethelyzeteket teremtenek, s a siker természetesen azon múlik, hogy milyen gyorsan képesek a résztvevők reagálni ezekre a társadalmi kihívásokra. Ezért a duális képzés fogalma mellett meg kell tanulnunk a szolgáltató egyetem, az oktató ipari cég, és a munkavállaló hallgató fogalmakat is.