Támogatott a Hungast

A Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola 2005 óta tartja meg tanulói számára az Egészségnapot. Az immár hagyományos rendezvényen minden az egészséges életmód és az egészségtudatosság körül forog. A tanulók neves szakemberek segítségével tudhatnak meg minél többet arról, mit tehetnek egészségük megőrzéséért. Ebben az évben először kapott meghívást a közétkeztető Hungast Dél-Magyarország Kft., hogy egészséges ételek bemutatásával népszerűsítse a reformétkezést.

Schrempf-Török Anett ifjúsági védőnővel a 2013. február 1-jén megtartott egészségnapról beszélgettünk. „Idén három kiemelt téma volt az Egészségnapon. A fogamzásgátlás és a szenvedélybetegségek (ezen belül kiemelten a dohányzás ártalmai, illetve a drogprevenció) évek óta visszatérő, állandó témák az Egészségnapon. Újdonság, hogy bevontuk a közétkeztető céget, arra kérve őket, hogy szendvicskrémek bemutatójával járuljanak hozzá az egészségtudatos táplálkozásról szóló programblokkunkhoz.

Sajnos iskolánk diákjainak mintegy 10%-a túlsúlyos vagy elhízott. A gyermekek egy részénél már a túlsúlyból kiinduló szövődmények is megfigyelhetőek, például magas vérnyomás betegség megjelenése. Így számukra kiemelkedő fontosságú, életminőség-javító a tudatos táplálkozás segítése. A chipsek, gyorséttermi ételek fogyasztása helyett meg kell tanulniuk egészséges alapanyagokból az egészséges ételek elkészítését.

Nemcsak a túlsúlyos gyerekek érintettek fokozottan, hanem a kórosan sovány gyerekek száma is növekszik az elmúlt években, az ő arányuk is eléri lassan a 10%-ot. Legtöbbjük otthonról nem hoz, az iskolabüfében pedig nem tud vásárolni szendvicset. Nekik is szeretnénk segíteni azzal, hogy megtanulják saját maguk elkészíteni a szendvicseiket. Ezek között számos olyan alapanyag is van, amit a szerény háztartásban élők is megengedhetnek maguknak.

Az ételbemutatót nagy érdeklődés kísérte, a siker mércéje, hogy minden elfogyott az utolsó falatig.
A diáksegítők mindig elmondták a gyerekeknek, éppen mit kóstolnak. A legízletesebbnek a cukkinikrémet tartották, várjuk a recept közzétételét is!” -zárta a kezdeményezés értékelését az ifjúsági védőnő.

Páger Zsolt, a Hungast Dél-Magyarország Kft. üzletfejlesztési igazgatója kérdésünkre elmondta: az Egészségnapon szendvicsfalatkákat készítettek az iskola diáksegítői, amelyeket megkóstolhattak a gyerekek. Körözött, cukkinikrém, zelleres vajkrém és meggyes túrókrém mellett almát, mandarint, kivit és kenyeret adományozott a Hungast Dél-Magyarország Kft. a Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola tanulói számára. Páger Zsolt hozzátette: „Örömmel várjuk más iskolák megkeresését is, hiszen az egészségtudatosság népszerűsítésére minden iskolában nagy szükség van. Erre pedig tapasztalataink szerint kiváló lehetőség az iskolai Egészségnap.”

hirdetés

Hirdetés