Egy évtizede nem volt rá példa: jegybanki alapkamatot emelt az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa mai ülésén arról döntött, hogy 30 bázisponttal, 0,9 százalékra emeli a jegybanki alapkamatot. Matolcsy György MNB-elnök szerint erre az infláció visszaszorítása miatt volt szükség, és a következő hónapokban újabb alapkamat-emelések következnek majd.

A Telex számolt be arról, hogy az MNB vezetése a jegybanki alapkamat megemelése mellett döntött, ami már önmagában is komoly dolog, hiszen idestova tíz éve nem volt erre példa.

Az MNB elnöke, Matolcsy György a kamatemeléssel kapcsolatban elmondta, hogy bár Magyarország a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságot jól vészelte át, sőt, a jövő évre a gazdaság 5-6 százalékos erősödésére lehet számítani, azonban ennek az árnyoldala az infláció megugrása lehet. A mögöttünk hagyott hónapokban már több olyan is akadt, amelyben 5 százalék körüli inflációt mért a Nemzeti Bank, de év végére összesítésben a 4 százalékot biztosan el fogja érni. Matolcsy szerint, mivel a válságból az ország gyorsan tudott talpra állni, az árak is egyre gyorsuló ütemben kezdtek növekedni, ez pedig inflációt generál. A jegybank elnök szerint

„az MNB elsőszámú feladata az árstabilitás biztosítása, ezért proaktívan, tehát mg mielőtt hosszan tartó magas infláció alakulna ki, be kell, hogy avatkozzanak”

Azt is elmondta Matolcsy György, hogy nem egyszeri kamatemelésről van szó, hanem egy kamatemelési ciklus kezdetről. Ez addig fog tartani, amíg az infláció vissza nem kanyarodik a 3 százalék körüli értékre. Egészen addig, akár havonta lehet számítani a jegybanki alapkamat emelésére.

Az MNB elnöke szerint az infláció egyaránt komoly veszélyeket rejt magában a megtakarítani szándékozók, a beruházók és a nyugdíjasok számára. Azt is hozzátette, hogy 2019-ig nagyon sikeres volt a magyar gazdaság, a koronavírus azonban megtörte ezt az ívet, ezért most

vissza kell állítani az egyensúlyt, erősíteni kell az ország versenyképességé és szükség van egy zöld átmenetre is.

Az alapkamat emelése azért is érdekes és váratlan lépés az MNB-től, mert a kormány gazdaságpolitikájával szembemegy. Ezzel kapcsolatban Matolcsy azt mondta, hogy az időnként jelentkező nézetkülönbségek a kormány és a jegybank között természetesek, abban azonban nincsen változás, hogy a stratégiai döntésekben továbbra is együtt haladnak.