Egyre kevesebben fizetünk készpénzzel

Lehúzza, nem húzza?

Tovább bővült az elektronikus fizetési módok használata 2015 harmadik negyedévében – ismerteti a Magyar Nemzeti Bank csütörtökön kiadott tájékoztatójában, amely a honlapján olvasható.

Az MNB adatai szerint 2015 harmadik negyedévében a pénzforgalmi szolgáltatók 10,4 millió fizetési számlát vezettek, a hazai kibocsátású fizetési kártyák száma 8,9 millió volt, csaknem  1 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest.

Folytatódott az érintőkártyák számának jelentős, közel 8 százalékos bővülése az előző negyedévhez viszonyítva, a Magyarországon kibocsátott kártyáknak már több mint fele, 4,5 millió kártya rendelkezik ezzel a funkcióval.
A fizikai kereskedői elfogadóhelyek száma kismértékben tovább emelkedett, meghaladta a 80 ezret. Az elfogadóhelyeken üzemelő POS-terminálok 99 ezret elérő száma gyakorlatilag stagnált, az érintéses fizetést lehetővé tevő készülékek száma viszont 8 százalékkal bővült, a POS terminálok mintegy 60 százalékánál lehet már érintőkártyákkal fizetni. Csekély mértékben visszaesett viszont az internetes elfogadóhelyek száma, a harmadik negyedévben közel 7400 ilyen elfogadóhely volt.

A hazai kibocsátású fizetési kártyákkal belföldön lebonyolított vásárlási tranzakciók száma és értéke egyaránt 20 százalékot meghaladóan nőtt 2015 harmadik negyedévében, a 103 millió tranzakció több mint 725 milliárd forintos összforgalmat jelentett.

A POS terminálokon lebonyolított vásárlási tranzakciók több mint 31 százaléka történt érintéses fizetéssel, ami az összérték majdnem 17 százalékát tette ki. Az érintéses fizetési forgalom így mind darabszámát, mind értékét tekintve több mint két és félszeresére nőtt 2014 harmadik negyedévéhez képest.

A kártya fizikai jelenléte nélkül, elsősorban az interneten lebonyolított vásárlási forgalom száma több mint negyedével, értéke pedig közel harmadával nőtt az előző év harmadik negyedévéhez képest, azonban a teljes fizetési kártyás forgalomhoz viszonyítva továbbra is alacsony.

A korábbi negyedévekhez hasonlóan nőtt az egy tranzakcióban átlagosan felvett készpénz értéke, több mint 64 ezer forint volt.