Ekkor tetőzhet az ötödik hullám Rusvai Miklós szerint

A víruskutató szerint a szennyvízadatok arra utalnak, még legalább tíz napig marad az emelkedő tendencia.

Vagyis február elején tetőzhet a járvány, ahogy azt korábban a szakemberek is megjósolták – idézi Rusvait az Inforstart.

A virológus hozzátette, akár több napig is megfigyelhető lesz még a 15 ezer feletti napi fertőzöttszám, illetve lesznek hullámok a későbbieken is, de a kórházban ápoltak, és a lélegeztetőgépen lévők számát tekintve reméli, hogy a számok „messze elmaradnak majd a korábbi hullámok során tapasztaltaktól”.

Rusvai szerint az is kijelenthető, a mostani megbetegedések viszonylag enyhe lefolyásúak, szinte náthaszerűek, de vannak nehezen meghatározható tünetek is, mint a felfázás, derékfázás.

A negyedik oltásról azt mondta: mindenképp ajánlja az oltás felvételét immunhiányos betegeknek, krónikus allergiával vagy asztmás problémákkal küzdőknek, illetve a leukémiás- és AIDS-betegeknek, és a 80 év fölöttieknek.

A szakember megismételte, szerinte:

az omikron variánssal véget érhet a pandémia, legalábbis abban a formában, ahogyan az elmúlt években volt tapasztalható.

A vírus aztán visszavonul májusig, addigra a lakosság nagy része átfertőződik, ősszel pedig nem okoz majd olyan komoly egészségügyi problémát – foglalta össze.