Elítéli Brüsszel a magyar “civiltörvényt”

Szembe megy az uniós jogokkal a 2017-es törvény, amely a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szól – mondta ki kedden az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka. Szerintük mindez sérti a tőke szabad áramlásának uniós alapelvét és olyan szabadságjogokat is, mint a gyülekezési szabadság, a magánélet és a személyes adatok védelme – számol be az Index.

hirdetés
Uránia Mozi

Itthon 2017 nyarán fogadták el a „a külföldről finanszírozott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt”, ami regisztrációra kötelezi az évi 7,2 millió forintnál több külföldi támogatásban részesülő egyesületeket és alapítványokat. A jogszabály azt is megköveteli, hogy a szervezetek adják meg az 500 ezer forintnál magasabb összeget adományázó személyek és szervezetek nevét és pontos összegét.

Az Európai Bizottság akkor kötelezettségszegési eljárást indított hazánkkal szemben a törvény miatt. Most az Európai Unió Bíróságának Főtanácsnoka az ítélethez szükséges előzetes véleményt adott ki.

A dokumentum szerint a törvény elrettenthet az adományozástól “megbélyegző hatása” miatt, a tőke szabad áramlását korlátozza az EU-ban. Sérti a személyes adatokhoz való jogot és az EU Alapjogi Chartáját.

A teljes cikket EZEN a linken olvashatja.

hirdetés
Uránia Mozi