Ennek a pécsi háznak nulla a rezsije

A Pécsett található aktív házról elmondható, hogy a világ legjobb épülete ebben a kategóriában. A projekt alapjául szolgáló régi, meglévő ház teljesen hagyományos anyagokból épült, egyik eleme sem felelt meg az aktív ház előírásoknak. A különleges épületről prof. dr. Kistelegdi István mesélt.

hirdetés
Uránia Mozi

Az átalakítási projekt kezdetén egy dinamikus termikus szimulációval állapítottuk meg a különböző verziók energiaigényeit. Ezekből a „zebracsíkos” homlokzati terv és a Re-born Home megoldások bizonyultak a leghatékonyabbnak, melyek közül a megrendelő az utóbbit választotta. Több mint két év munkájának köszönhetően az épület 2015-ben készült el, majd 2017-ben Dániában elnyerte az Active House Award 2017 díjat és a hozzá járó minősítést.

Passzív házról már sokan hallottak, de az aktív ház sokban különbözik tőle. Az aktív ház három fő területet kezel egyenrangú fontossággal. Ezek a komfort (hőkomfort, légminőség, természetes megvilágítás), az energia (üzemeltetési és primer energia, illetve az energiaforrások fajtái számítanak), valamint a környezet, ahol ötven évre számítjuk az épület használata folyamán, továbbá a szerkezetek által okozott környezeti hatásokat. Mindezekből látható, hogy ez egy magas minőségi elvárásokat támasztó, igen összetett rendszer.

Jelenleg az épület energiafogyasztása éves szinten ténylegesen nulla. Mivel az épület okos ház is egyben, az automatika-rendszerek finomhangolása után 30-40 százalékos energiamegtakarítással számolhatunk, de ha a mai napelemek hatékonyságát vesszük figyelembe, már akkor is pozitív, azaz energiatermelő lesz az épület. Az energiatermeléshez a helyi adottságokat használjuk, talajszondás hőszivattyú és hővisszanyerős szellőztető rendszerrel. A napelemek a számukra tervezett tájolású és dőlésszögű tetőre kerültek.

Az energiamérleget éves szinten érdemes megvonni, hiszen például napenergiából a nyári többlettermelés meghozza a téli napsütéshiányos időszakok energiafogyasztásának fedezetét.

A V-educa 2 projekt a Magyarország-Horvátország határon Átnyúló Együttműködési Programon belül az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a Magyar Állam társfinanszírozásában valósul meg.

Bővebb információ ITT

(X)