Ezért nem tudott megegyezni a kormány a Norvég Alapról

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón röviden elmondta, hogy nem tudtak megegyezni a Norvég Alapról az északi országgal. Amiatt 77 milliárd forinttól esik el Magyarország. Most a norvég külügyminiszter mondta el, miért futott zátonyra az megállapodás.

A Telex számolt be Ine Eriksen Søreide, norvég külügyminiszter közleményéről, amelyben a a magyar kormánnyal folytatott, és végül eredménytelenül zárult tárgyalásokat foglalta össze.

Eriksen Søreide is megerősítette, hogy valóban nem született megállapodás Magyarországgal az EGT és a Norvég Alapokról, ugyanis a donor államok (Norvégia mellett Izland és Lichtenstein) nem tudtak megegyezni a magyar kormánnyal. A teljes támogatási összeg (77 milliárd forint) nagyjából 5 százalékának, a civil társadalomnak szánt 4 milliárd forint elosztása miatt bukott a teljes egyezség. Ez egyébként azt jelenti, hogy az előttünk álló 2021-2027-es időszakban Magyarországon nem lesznek a Norvág Alapból megvalósuló projektek.

– Megerősíthetem, hogy egy hosszú és átfogó folyamatot követően nem jutottunk egyetértésre – jelentette ki a norvég külügyminiszter. –Véleményünk szerint az EGT és Norvég Alapok nagyon hasznosak lehettek volna különösen a magyarországi civil társadalom támogatásában, továbbá a gazdasági, energia és klímavédelmi innovációk fellendítésében, valamint a kisebbségi jogok előmozdításában.

Tavaly decemberben egy előzetes megegyezés ugyan már született a Magyarországnak szánt összeg felhasználásáról, azonban abban az szerepelt, hogy egyetlen program sem hagyható jóvá addig, amíg ki nem neveznek egy független, civil alapkezelőt. Ez az, amiben idén július 21-ig kellett volna dűlőre jutni, azonban a felek végül nem tudtak megegyezni az alapkezelő szervezetről.

– A donor országok mind a 15 kedvezményezett országban megkövetelik, hogy a civil társadalom támogatását szolgáló alap kezelése a hatóságoktól független legyen. Ezzel Magyarország is egyetértett,

azt azonban nem fogadta el, hogy a szakmailag legalkalmasabb pályázó kapja a megbízást. Ezért nem tudtunk megegyezni.

– avatta be a közvéleményt a részletekbe Ine Eriksen Søreide.

Azt is hozzátette még, hogy valamennyi kedvezményezett országban nyílt pályázaton választják ki az alapkezelő civil szervezetet.

 

hirdetés
Uránia Mozi