Figyelem! Fokozott ellenőrzések lesznek az utakon

Háromnapos közúti akcióban keddtől csütörtökig ellenőrzik a teherautókat és a buszokat, illetve április 10-ig a passzív biztonsági eszközök (biztonsági öv, gyerekülés, bukósisak) használatát.

Euro Controle Route (ECR) nemzetközi akció

Az április 5–7. között zajló ellenőrzéssorozat keretében a közlekedésbiztonsági kockázatot jelentő személy- és áruszállító járműveket szűrik ki és szankcionálják. A fővárosi és megyei kormányhivatalok az országos akcióban a teherautók és autóbuszok műszaki állapotát, menetíró berendezéseit, a rakomány rögzítését vizsgálják – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) honlapján.

A szakemberek a következőket vizsgálják:

  • a járművezető, a rakomány és a gépjármű alkalmasságát igazoló dokumentumokat;
  • ellenőrzik a jármű és rakománya súlyát;
  • megfelelően van-e rögzítve a rakomány.

Az ITM közleménye szerint a közlekedési hatóság a járművet vizsgálatra rendelheti, ha alapos gyanú merül fel, hogy nem tesz eleget a jogszabályi követelményeknek és a környezetvédelmi előírásoknak, engedély nélkül alakították át, vagy engedélyezett átalakítás után a hatóságnak nem mutatták be.

Érvénytelenítik az autóbusz vagy teherautó forgalmi engedélyét, ha részvétele a forgalomban közvetlen balesetveszéllyel jár, vagy a kötelező engedélyek hiányában végeztek vele szolgáltatást.

A kockázatosnak minősített járműveket a veszélyt előidéző ok megszüntetéséig a kijelölt pihenőhelyen visszatarthatják.

Roadpol – Seatbelt

Az április 10-ig tartó akció keretében a rendőrök a passzív biztonsági eszközök használatát ellenőrzik Magyarország közútjain. Az akciót az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) Seatbelt elnevezéssel hirdette meg, melyhez a magyar rendőrség is csatlakozott – írja a Police.

Az európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a biztonsági öv, a gyermekbiztonsági rendszer, valamint segédmotorosoknál és motorkerékpárosoknál a bukósisak használatát vizsgálják a rendőrök.

Hirdetés