Folytatódik a kátyúzási program

Az esős, hideg idő beköszönte miatt fokozottan oda kell figyelnie a város közútjaira az azok fenntartását végző Pécs Holding Zrt.-nek. A kátyúzásokat tavasz óta szinte megállás nélkül végző társaság divízióvezetője azt mondja, a programban ősszel további ötven utcát érintenek az útjavítók.

Nagy hőmérséklet különbségek, sok csapadék, éjszakai fagyok – ezek az amúgy sem első osztályú pécsi utak legnagyobb ellenségei, hiszen az őszi, téli időjárási körülmények kedveznek leginkább a bosszantó úthibák keletkezésének, s a meglévő kátyúk mélyülésének. Tudják ezt a város közúthálózatát kezelő Pécs Holding Zrt.-nél is, ezért szinte abba sem hagyták a tavasz óta tartó útjavítási programot.

Mint azt dr. Weidinger Antal, a társaság divízióvezetője elmondta, a város legforgalmasabb, buszok által érintett vonalain, valamint az iskolák, óvodák környékén dolgoztak eddig nagy számban a kivitelezéssel megbízott cégek munkatársai. Eddig mintegy száz utcában közel másfél ezer négyzetméternyi kátyút tömtek be, de akad még tennivaló.

Az illetékes elmondta: a főbb útszakaszok mellett a kisebb utcákba, lakóövezeti szakaszokba is eljutnak a társasággal szerződésben álló, többféle technológiával dolgozó útjavító cégek.

– Az első program nemrégiben zárult le közel száz pécsi útszakaszt érintve, s most kezdődik további ötven utca kátyúmentesítése. Van, ahova vissza kell mennünk, hiszen újabb lyukak keletkeztek az elmúlt hónapokban, javarészt azonban eddig nem kezelt területeken dolgoznak a munkások” – így a divízióvezető.

A közeljövőben többek között érintik például a Magaslati utat, a Kálvária utcát, a Zólyom utcát, az Alkotmány utcát, a Xavér utcát, a Gólya-dűlőt, az Est utcát, a Dobó utcát, de fokozottan figyelnek az iskolák, óvodák, közintézmények környékére is.

Dr. Weidinger Antal a munkák tervezése kapcsán elmondta: egy átfogó felmérést követően választották ki a most sorra kerülő szakaszokat, de a Pécs Holding Zrt. zöldszámára (80/203-988) érkező lakossági bejelentések alapján is dolgoznak. Ez utóbbi kapcsán azt mondta, a leghasznosabb, ha a lakók maguk jelentik be a veszélyes kátyúkat, hiszen a társaság így értesülhet leggyorsabban az előtte álló feladatokról.

Az elvégzett munkákat a cég egyébként nemcsak az átadás-átvételkor, de folyamatosan, s a korábbi évek gyakorlatával ellentétben, rendszeresen ellenőrzi. Amennyiben minőségi kifogások támadnak egy-egy lyuk betömése kapcsán, érvényesítik a garanciát – tette hozzá az illetékes.

hirdetés

Hirdetés