Hajléktalant zsarolt és rabolt ki három fiatal Pécsen

A Pécsi Járásbíróság 2020. december 1. napján kihirdetett ítéletével három fiatalkorú fiút bűnösnek mondott ki kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében és rablás bűntettében, mint társtetteseket, ezért őket 2 év 2 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte és mindegyikőjüket 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

hirdetés
Uránia Mozi

A bíróság mindhárom vádlott büntetésébe beszámította előzetes fogva tartásban töltött idejüket. Az vádlottak a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

A tényállás szerint röviden: a vádlott hátrányos helyzetű fiatalok barátok. A másodrendű vádlott a vádban szereplő bűncselekményeket megelőzően pár nappal, míg a harmadrendű vádlott 2019 tavasza óta állt szorosabb baráti kapcsolatban társaival.

Első eset

A vádlottak 2019. június 3-án, este 8 óra körül ittas állapotban Pécsett, egy padon alvó hajléktalanhoz férfihoz léptek, körül állták és kutatni kezdtek a zsebeiben. Erre a férfi felébredt, majd a másodrendű vádlott a nadrágzsebéből 20 forintot vett ki. Ezután a vádlottak a hajléktalan telefonjának és órájának átadását is követelték, azzal fenyegetve őt, hogy baj lesz, ha nem teszi meg.

Mivel a férfit már korábban is megfenyegették, hagyta, hogy a fiatalok a párnája alatt lévő literes borát, cigijét és öngyújtóját elvegyék, ezzel 750 forint kárt okoztak neki. A sértett végül egy hajléktalan társától kért segítséget, aki elküldte a fiatalkorúakat, de ekkor megfenyegették őt, hogy még visszajönnek.

A fiatalkorú vádlottak korábban, 2019. május 20. és 26. között, illetve 2018 őszén ugyanazon a helyszínen és módszerrel, szintén az ott alvó sértett zsebeiben kutattak és 700 forint, illetve 4.850 forint készpénzt vettek el tőle – áll a vádiratban.

A kár részben térült meg, ugyanis a fiatalok elfogása után a náluk talált bontott pille palackos bort lefoglalta.

Második eset

A vádirat szerint a fiatalkorú vádlottak 2019. június 3-án, este 10 körül a korábbi helyszíntől nem messze utolértek egy sétáló fiatal férfit, akit körbevettek és pénzt kértek tőle. A férfi közölte, hogy nincs pénze, erre az elsőrendű vádlott ököllel arca felé ütött, ami elől sikerült kitérnie. Ezután sértegetni kezdték, majd az elsőrendű vádlott bántalmazta, elgáncsolta, a földre került fiú nyakában lévő lánc is elszakadt. Ezután mindhárom fiatal verni kezdte őt, a hátán lévő hátizsákját, ami tele volt könyvekkel, lerángatták róla.

Vérző arccal, de sikerült elfutnia, miközben segítségért kiabált.

A vádlottak a fiú után futottak, egy ivókútnál érték utol, ahol épp az arcát mosta, ekkor újra ütni kezdték, és a fejét rugdosták. A fiatal ekkor összekuporodott és segítségért kiabált, a vádlottak erre elszaladtak a helyszínről, út közben eldobták a sértett táskáját a benne lévő könyvekkel együtt.

A fiatal egy közeli lakóház lakójától és egy járókelőtől kért segítséget, akik értesítették a rendőrséget. A bántalmazás során szerencsére csak könnyű sérüléseket szenvedett, a táskáját megtalálták, de a ruháiban 10 ezer forint rongálási kár keletkezett.

A bíróság ítélete ellen az ügyész az elsőrendű vádlott vonatkozásában a büntetés súlyosítása érdekében jelentett be fellebbezést, míg a másodrendű és harmadrendű vádlottak tekintetében az ítéletet tudomásul vette. A fiatalkorú vádlottak tudomásul vették a bíróság döntését, az elsőrendű vádlott védőjével együtt, azonban a másodrendű és harmadrendű vádlottak védői a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartottak fenn, így a bíróság határozata egyik vádlott tekintetében sem jogerős.