Hargitai: jobb a rendőrség

Hargitai János kormánymegbízott szerint a rendőri szakmai munka hatékonysága növekedett az elmúlt években.

A kormánymegbízott a rendőrség nyílt napján beszélt arról, hogy hazánkban a rendőrség a legnagyobb állami foglalkoztató, hiszen szervezetében 46.500 fő dolgozik. Az elmúlt három évben a rendőrségen belül jelentős szervezeti átalakítás zajlott le, amelynek célja a párhuzamosságok megszüntetése, a profiltisztítás, a költségtakarékosság, de különösen a rendőri szakmai munka hatékonyságának és eredményességének növelése.

Komoly eredményként fogalmazta meg, hogy a körzeti megbízotti rendszer az ország minden települését lefedi, emelkedtek a körzeti megbízottak képesítési követelményei. Baranya megye minden járásában, – ahogy az országban mindenütt -, a rendőrkapitányságok és rendőrőrsök szervezeti és szakmai szempontból minden települést elérnek.

A kormányprogram 2010-ben 3.500 új rendőr felvételét tervezte, amely teljes mértékben teljesült, sőt mindegyikük helyi rendőri szervhez került, elősegítve a településeken a nagyobb biztonságérzet kialakulását. Viszont 2011-ig, a korkedvezményes nyugdíjazások miatt többezres létszámcsökkenés érte a rendőrséget, így jelenleg lényegében két generáció hiányzik az állományból.

Ezért előtérbe került a rendőri munkára jelentkezők képzése, valamint a tapasztalatok átadása. Az elmúlt időszakban Pécsett elkövetett, országos felháborodást és sajtóvisszhangot kiváltó bűncselekményekről szólva jelezte, hogy a cél a biztonság, a lakosság biztonságérzésének érzékelhető javítása, ezért tovább erősítik a rendőrök közterületi jelenlétét.

A kormánymegbízott megerősítette, hogy a rendőrség együttműködése intenzív a kormányhivatallal, a települési önkormányzatokkal, egyházakkal. A rendőrség munkájával kapcsolatos legfőbb kormányzati elvekhez tartozik, hogy az országnak van rendőrsége és nem fordítva, hogy a rendőr van az állampolgárért és nem fordítva, hogy a közhatalom nem az egyén hatalma. Törvényes, kulturált, aktív, határozott, emberi jogokat tiszteletben tartó rendőrség kell – mondta.

hirdetés

1 hozzászólás

Comments are closed.