Harminc éves, egészséges ember is kapott már oltást Pécsett

Bár a kormányzati kommunikáció hetek óta arról szól a hazai oltóprogram kapcsán, hogy egyelőre kizárólag az idősek, illetve a 60 év alatti, krónikus betegek kapnak vakcinát, a PécsMa úgy értesült, hogy Pécsett is kapott már oltást 30 éves, egészséges fiatalember. Egyikük nyilatkozott is lapunknak.

A lapunk által megkérdezett Péter (kérésére csak a keresztnevét írjuk le) Pécsett él és dolgozik. Nemrég ünnepelte 30. születésnapját. Igazoltan még nem volt vírusfertőzött, igaz egy közelmúltban elvégzett antitest vizsgálat alapján kiderült, hogy a betegség, még ha tünet nélkül is, de minden bizonnyal korábban már átment rajta.

– Tavaly ősszel a barátnőm, akivel együtt élek, igazoltan COVID-os volt – mesélte lapunknak Péter. – Engem akkor nem teszteltek, de mint később, most márciusban egy antitest vizsgálatot követően kiderült (ott pozitív lettem), valószínűleg akkor én is fertőzött voltam.

A fiatalember elbeszéléséből azt is megtudtuk, hogy az antitest vizsgálat eredménye után igényelte védettségi igazolványát, amit nem sokkal később meg is kapott, azt idén júniusi érvényességgel állították ki neki.

Eddig a sztori meglehetősen „átlagos”, hiszen soktíz, talán százezren járnak ma idehaza hasonló cipőben. Azonban a védettségi igazolványa megérkezésének napján egy meglepetés is fogadta őt, méghozzá az email-fiókjában.

– Az igazolvány megérkezésnek napján hívtak, hogy mehetek oltásra – mondta el Péter. – Az oltásra egyébként már február közepén regisztráltam.

Persze, ha Péter valamilyen krónikus betegséggel küzdene, nem lenne semmi meglepő benne, hogy behívták, annak ellenére, hogy még csak 30 éves. Azonban amikor erről érdeklődtünk, leginkább azt tudta csak elmondani, hogy makkegészséges. Nevetve annyit tett hozzá, legfeljebb a „túlsúlya” jelenthetett kockázatot, igaz ő magát vékonynak látja a tükörben. (a szerk.: Mi is. Péter 180 cm-es magasságához jó, ha 60 kilós súly társul…).

Péter azt is elmondta, hogy az ő ismerősi körében nem tud olyan idős, krónikus betegről, aki regisztrált, de még nem hívták oltásra. Arra azért így is kíváncsiak voltunk, hogy vacillált-e azon, elfogadja-e a vakcinát.

– Sokat nem gondolkodtam rajta – mondta. – Az egyetlen, ami miatt mégis körbenéztem kicsit az interneten, hogy hogyan áll az orosz vakcina EU-s engedélyeztetése, valamint mit nyilatkoznak az EU-s tagállamok a (gondolom nem túl közeli) jővőbeli beutazási szabályozások kapcsán. Bár az igazat megvallva, valójában ezen sem sokat töprengtem.

Ahogyan az Péter mondataiból is kiderül, ő az orosz Szputnyik vakcinát kapta, az első oltáson ezen a héten már túl is volt a Honvéd kórházban, várhatóan április közepén kapja majd a második adagot.

Jelenleg egyébként már meghaladta az 1.9 millió főt (pontosan 1.903.498) hazánkban, a legalább az első oltáson túlesett emberek száma, ahogyan azt a kormányzati koronavírusoldal mai tájékoztatásából megtudhattuk. Igaz közben továbbra is 10 ezer körüli a napi új esetszám, és 1500 feletti a lélegeztetőgépen lévők száma is.

Hogy mennyire nevezhető általánosnak a jelenség, nem tudjuk, azonban a kormányzati vezető pozícióban lévő emberek jó ideje azt hangoztatják, hogy az oltásai terv szerint haladnak idehaza a vakcinák eloltásával – még, ha ezt a részletes tervet mindezidáig nem is látta senki, csak egy meglehetősen leegyszerűsített változatot, amit IDE KATTITVA lehet megnézni. E szerint pedig – mondja a kormányzat – jelenleg kizárólag az idősek, illetve a 60 év alatti, krónikus betegségben szenvedők kaphatnak oltást. (Péter ennek a hétnek az elején kapta meg a Szputnyikot, akkor még nem született meg az a döntés, hogy az idősek mellett például a kismamák, vagy a pedagógusok is soron kívül juthatnak oltáshoz – igaz a nekünk nyilatkozó pécsi fiatalember egyik csoportba sem tartozik). Az azonban mindenképp érdekes, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megtalálható, a fenti linken közvetlenül elérhető oltási sorrendet alapul véve Péter, a maga 30 évével, és alapvetően kifogástalan egészségi állapotával a hét pontos lista utolsó helyén áll.

Hirdetés