Hároméves lett a pécsi Interaktív Varázstér

A mai napon hároméves lett a Zsolnay Kulturális Negyedben működő Labor-Interaktív Varázstér.

A természettudományos játszóház 2012-es megnyitása óta mintegy 84.000 fő látogatót fogadott. Az elmúlt három évben gyerekek, szülők és nagyszülők az ország egész területéről ellátogattak a Laborba, ahol a „kiállítási tárgyakhoz nyúlni mindig kötelező”.

A PTE Fizikai Intézetének munkatársai, az általános- és középiskolák fizikatanárai régóta dédelgették a gondolatot, hogy Pécsen létrehoznak egy természettudományos játszóházat, Öveges professzor nyomdokain. A megvalósuláshoz Janszky József akadémikus és Sebestyén Zoltán fizikatanár adományaival 2007-ben alakult meg a Csodák Pécsi Palotája Alapítvány, mely a Pécs EKF 2010 civil kezdeményezések pályázatán díjat nyert a „Csodák Pécsi Palotája” projektjével 2008-ban.

A Zsolnay Kulturális Negyed rekonstrukciójának tervezésekor adta magát lehetséges színhelyként a Zsolnay-gyár régi – nagyfeszültségű porcelán szigetelőket tesztelő – laboratóriuma, ahol néhány évig a „LABOR” civil művészeti csoport is működött. A megnyitása óta töretlen népszerűségnek örvendő Labor folyamatosan bővült: 2013-ban megnyitott a Fény Terme, ahol a fényhatással járó fizikai játékok, tudományos kísérletek próbálhatóak ki. Kifejezetten nagy népszerűségnek örvendenek a Varázsóra természettudományos programok is, mely rendhagyó fizikaórákon a gyerekek játékos formában bővíthetik fizikai ismereteiket, találhatnak magyarázatot az őket körülvevő világ jelenségeire.

Hirdetés