Három halott, öt sérült az utrechti lövöldözésben

Egy villamoson nyitott tüzet egy férfi a hollandiai Utrecht városában. Legalább három ember meghalt, és többen megsérültek. A rendőrség szerint terrortámadás történhetett, egy török származású férfit keresnek. Később a város más pontjain is voltak lövöldözések. A francia Le Figaro című lap emlékeztet rá, hogy legutóbb tavaly augusztusban volt Hollandiában terrortámadás. Akkor egy 19 éves afgán migráns megkéselt két amerikai turistát az amszterdami pályaudvaron. A rendőrök akkor rálőttek a terroristára, majd elfogták – írja az Origo.hu.

Legalább három ember meghalt, és többen megsérültek Utrechtben, miután egy török származású férfi tüzet nyitott egy villamoson délelőtt háromnegyed 11 körül a belváros közelében található Október 24-e téren. A közösségi média oldalaira felkerülő képek egy mentőkkel körülvett villamost mutatnak. Az első hírek egy halálos áldozatról és hét sérültről szóltak, később azonban Jan van Zanen polgármester bejelentette, hogy három halálos áldozata és kilenc sérültje van az incidensnek. Az egyik halálos áldozat egy nő, akit a két villamoskocsi között, a vágányokon találtak meg.

hirdetés

A lap információi szerint a fegyveres támadó egy autóval elszökött a helyszínről, őt nagy erőkkel keresik. A hatóságok közzétettek egy képet a 37 éves török származású Gökmen Tamis-ról, akit a lövöldözés kapcsán keresnek. Pieter-Jaap Aalbersberg, a holland terrorelhárítási hivatal vezetője azt mondta, egyelőre csak egy fegyveresről tudni, de nem zárható ki, hogy társai is vannak. Aalbersberg azt is megerősítette, hogy a városban több helyen is volt lövöldözés. A legfrissebb hírek szerint a támadástól 700 méterre egy házat körbekerítettek a rendőrök, de több akció is zajlik a városban.

A hatóságok felszólították a lakosokat, hogy ne hagyják el házaikat. Emellett a helyi iskolákat is zárva tartják, amíg el nem kapják a lövöldözőt. A reptereken és a közintézményekben is megnövelték a biztonsági készültséget. A német rendőrség is fokozottan figyeli a holland határt, nem csak a főbb autópályákat, hanem az alsóbbrendű utakat, illetve a vasútvonalakat is szemmel tartják. Heinrich Onstein, az Észak-Rajna-Vesztfáliai rendőrség szóvivője azt mondta, hogy az első információk alapján egy piros Cliót kerestek, de kiderült, hogy ezt a támadó hátrahagyta Utrechtben.

Egy szemtanú egy helyi tévének azt mondta, hogy több lövést hallott, és egy 30 év körüli nőt látott a földre zuhanni, aki azt kiabálta, hogy nem csináltam semmit. Egy helyi rádió megszólaltatott egy másik szemtanút is, aki segíteni próbált egy áldozatnak, akinek véres volt a ruhája. Azt mondta, hogy az autójához kísérte a nőt, aki eszméletét vesztette, mire a mentők kiérkeztek.

Hirdetés