Háromezer pedagógus hagyhatja el a pályát a kötelező oltás miatt

Újabb országos felmérés készült a tanárok és az iskolai dolgozók átoltottságára vonatkozóan – a helyzet nagyon aggasztó.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) indította a felmérést azért, hogy megtudják, januártól hány pedagógust és más iskolai dolgozót kell majd pótolni a kötelező oltás fel nem vétele miatt – írja a 24.hu.

Az NPK elnöke, Horváth Péter szerint aggasztó a helyzet, ugyanis több ezer pedagógus nem vette fel eddig az oltást, és több mint háromezren nem is akarják.

(Korábban arról is beszámoltunk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete néhány hete belső felmérést végzett a pedagógusok átoltottságáról, melyből az derült ki, az oltatlan tanárok ötöde nem akar oltást.)

Az Index szerint 1522 intézmény jelzett most vissza: egyharmada óvoda, egyharmada általános iskola, a maradék pedig középiskolák, kollégiumok, művészeti iskolák, valamint szakszolgálatok dolgozói.

Az NPK felméréséből kiderült:
  • Az 1522 intézményben 5270 olyan pedagógus van, aki nincs beoltva,

és közülük 3338-an nem is tervezik felvenni egyik vakcinát sem.

  • Emellett további 3289 olyan egyéb munkavállaló van, akik szintén nem vették fel az oltást, 2081 közülük a jövőben sem tervezi ezt.
  • Nagy különbség van az intézmények között: van, ahol 100 százalékos az átoltottság, míg van, ahol csak 30-40 százalék.

Az NPK elnöke szerint ha az oltatlanok 60 százaléka mégis meggondolja magát, „januártól összességében a munkavállalók 10-20 százaléka eshet ki, ami egyértelműen veszélyezteti a feladatellátást”. A téli szünet után pánikhelyzet alakulhat ki – olvasható a 24.hu cikkében.

A kormánydöntés értelmében az oltatlan pedagógusoknak december 15-ig kell felvenniük az első koronavírus elleni vakcinát – erről itt írtunk korábban.

Hirdetés