Hárommilliót érhetett egy hamis útlevél

A vád szerint több pécsi állami alkalmazott beszervezésével intézett hamis útleveleket magyarul nem tudó külföldieknek egy bűnszervezet, a bevételük 150 millió forint volt. A tárgyalásuk szerdán kezdődött a Pécsi Járásbíróságon.

Hivatali kötelességét megszegve bűnszervezetben üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés és más bűncselekmények miatt emeltek vádat egy pécsi kormánytisztviselő és 15 társa ellen – áll a Pécsi Ügyészség vádiratában, amely szerint a vádlottak külföldieknek állítottak ki hamis magyar útleveleket.

A hatóság állítja, az unión kívüli állampolgárok részére magyarok személyi adataival készítettek úgy útleveleket, hogy kormányhivatalnokokat megvesztegették. A módszer az volt, hogy létező személyek adatait használták fel, de a vevő fényképe és ujjlenyomata került az útlevélbe. Ehhez egyebek mellett pécsi okmányirodába szállították a bevándorlókat. Az ügyintézők pénzért végezték el a feladatot, alkalmanként 150 ezer forintot kaptak, amit szétosztottak, a maradék több milliós összeget a bűnszervezet kapta. A vásárlók az útlevelekért 10-12 ezer eurót is hajlandóak voltak fizetni, vagyis nagyjából három millió forintért lehetett hozzájutni egy-egy okmányhoz – közölte az ügyész.

Az ügyészség szerint 2015. július 30. és 2016. március 22. között csaknem 50 ember részére állítottak ki hamis adatokkal okmányokat. A per várhatóan hosszú hónapokig is eltart majd.

hirdetés

Hirdetés