Hitelt vehet fel a Tettye Forrásház Zrt.

Rendkívüli ülést tartott a város önkormányzatának közgyűlése csütörtökön. A mintegy harminc napirendi pont nagy részét csak a délutáni órákban tudta tárgyalni a testület, tekintve, hogy napirend előtt sokan kértek szót. Az ülésen terítékre került a Tettye Forrásház Zrt. hitelszerződése és az Expo Center építése kapcsán folyó per ítélete is.

Fotó: Müller Andrea

Napirend előtt Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület frakcióvezetője beszélt a hatalmas csapadék okozta újabb károkról. Jelezte: a pécsi csapadékvíz-elvezető rendszert legalább a legkritikusabb szakaszokon fel kell újítani. Azt tudakolta, mikor, s milyen mértékben segít majd a pécsieknek az önkormányzat, illetve az állam, a kormányzat? Dr. Páva Zsolt polgármester azt mondta: az eltömött árkok, patakmedrek kapcsán a rendőrséghez fordult, hogy kivizsgálják, hogyan fordulhatott elő mindez. Hozzátette: Pécs 150 millió forintot kap abból a vis maior keretből, amelyet a kormányzat biztosít a bajba jutott települések számára. Mint elmondta még, a Pécs Holding Zrt. felkészülten fogadta a második árhullámot. Dr. Papp Judit, a város címzetes főjegyzője elmondta: az egyéni kártalanításokat is igyekszik rendezni a város, hiszen korábban 500 millió forintos igényt adtak be az államnak. Az illetékes minisztérium munkatársai helyszíni szemlén győződtek meg a károkról, így jó esély van további központi támogatások igénybevételére.

Dr. Tóth Bertalan, a szocialista frakció vezetője megemlítette: a város közterületei gondozatlanok, gazosak, nem működik a fűnyírás. Azt kérte, erre összpontosítson a városvezetés a jövőben. Nagy Csaba azt mondta, a pécsi városüzemelési társaság különös figyelmet fordít a közterületek ápolására, ám az elhúzódó esőzések nem tették lehetővé a folyamatos munkát.

Fuchs Gábor és Gonda Tibor szocialista képviselők aggályosnak tartották Vári Attila kinevezését a Pécsi Sport Kft. élére. Gonda Tibor szerint elhibázott döntés volt külső, a fővárosból érkező szakamert pályázat nélkül felkérni. Az MSZP képviselői azt is sérelmezték, hogy a sajtóból kell megtudniuk a hasonlóan fontos híreket. Csizi Péter sportbizottsági elnök azt mondta: hosszas tárgyalásokat folytattak a pécsi jelöltekkel, ám egyetlen ember sem akadt, aki alkalmas lenne a feladatra, s el is vállalná a felkérést. Vári viszont hasonló területen mozgott eddig, s örömmel mondott igent a városvezetés hívó szavára.

A testületi ülésen zárt ajtók mögött döntöttek Pál Attila kinevezéséről. Ő az EUNet 2000 Kft.-t, az önkormányzat informatikai cégét vezeti a jövőben, ahogy eddig is. Döntöttek arról is, hogy Pécs vállalja annak a 300 millió forintnak a megfizetését, amelyre az Expo Center építője, a Kipszer Zrt. tarthat igényt egy bírósági per végeredményeként. A kártalanításra azért van szükség, mert a szocialista városvezetés idején úgy döntöttek, nem fizetnek bizonyos munkafolyamatok elvégzéséért.

Határoztak volna az EKF-programban kialakult új közterületek elnevezéséről, ám Révész Mária, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője kérésére még tárgyalásokat tartanak e tárgykörben.

A közgyűlés hozzájárult ahhoz, hogy a városi tulajdonú pécsi vízszolgáltató 500 millió forintos folyószámla- és 800 millió forintos beruházási hitelt vegyen fel. A fedezetet önkormányzati tulajdonú ingatlanokkal oldották meg, míg a kölcsön visszafizetésére a társaság stabil, nyereséges működése jelenti a garanciát. A közgyűlés arról is döntött, hogy a Tettye forgalmi rendjéről szóló előterjesztést később tárgyalják.

hirdetés

Hirdetés