Hoppál Péter: rekordadósságot hoztak össze a szocialisták

A szocialista időszakban rekordadósság keletkezett Pécs városában, mely a polgári kormány által véghezvitt adósságkonszolidációt követően is érezteti negatív hatását – mondta Hoppál Péter pécsi parlamenti képviselő, aki a szeptemberben létrehozott tényfeltáró bizottság vezetője. A bizottságban – amely pénteken ülésezett – volt szocialista képviselő, könyvvizsgáló, közgazdász és vállalkozó is.

hirdetés
Uránia Mozi

Páva Zsolt, Pécs polgármestere egy hónappal ezelőtt kezdeményezte egy tényfeltáró bizottság létrehozását, ami arra hivatott, hogy a város valós gazdasági helyzetét és az ide vezető okokat is bemutassa. A bizottság vezetőjének Hoppál Pétert, kulturális államtitkárt, országgyűlési képviselőt kérték fel. A bizottság elnöke olyan embereket bízott meg, mint Madár Péter közgazdász, Rappai Ágnes Eszter könyvvizsgáló, Soó László, aki a szocialista városvezetés alatt a költségvetési bizottság elnöke volt, így arra a korszakra is van rálátása, valamint Schneider János helyi vállalkozó.

Hoppál Péter országgyűlési képviselő közölte, a polgármester felkérésére megalakult Pécs gazdasági helyzetének elmúlt 27 éves alakulását vizsgáló tényfeltáró bizottság pénteken tartotta meg második ülését.

– A bizottság szakértő tagjainak döntése alapján Pécs gazdálkodását a rendszerváltástól napjainkig áttekintjük és rendszerezzük, hogy valóságos képet kapjunk arról, hogy milyen globális és helyi adottságok, politikai döntések vezettek a folyamatosan újratermelődő költségvetési hiány okozta helyzethez – mondta.

Hozzátette: “a két ülés között rengeteg zárszámadást, mérleget, stratégiát kért be a bizottság, melyeknek vizsgálatát a tagok között szétosztottuk. Nagyon fontos célunk és küldetésünk, hogy minden pécsi polgár tisztán és érthetően lássa 1990-től kezdődően a helyi gazdaság folyamait”.

Hoppál Péter leszögezte: az már a napnál is világosabb, hogy a szocialista időszakban rekordadósság keletkezett Pécs városában, mely a polgári kormány által véghezvitt adósságkonszolidációt követően is érezteti negatív hatását.

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Ehhez azért kell pofa… nyolc évvel Páva megválasztása és négy évvel a város adósságának állami lenullázása után még mindig a szocialisták a hibásak? Jó hogy nem Szulejmán szultán… Viselkedhetnének végre felnőttként, vállalva a felelősséget a döntéseikért és a hibákért.

  2. Szuper, hogy hetente születik egy ilyen cikk…. Jövő héten Csizi jön, azután Páva. Egy a lényeg, ki ne maradjon, hogy gyurcsány a hibás mindenért.

  3. https://mno.hu/belfold/pinter-nullara-csokken-a-pecsi-adossag-1199695

    A tavalyi 29,7 milliárd után Pécs fennmaradó, mintegy 14,4 milliárd forintnyi adósságát is átvállalja az állam – jelentette be Pintér Sándor belügyminiszter hétfői pécsi sajtótájékoztatóján. A miniszter elmondta: ezzel a lépéssel a pécsi önkormányzatnak a korábban meglévő 43,2 milliárd forintos adósságállományát nullára csökkenti az állam. Ez azt jelenti, hogy a baranyai megyeszékhely évi több mint hárommilliárd forintos hitelkamattól, illetve tőketehertől szabadul meg a kormányzati intézkedéseknek köszönhetően – tette hozzá. Pintér Sándor emlékeztetett arra, hogy nehéz helyzetből indult a város, ezért az idei első adósságátvállalás után is kapott segítséget a megyeszékhely: összesen mintegy kétmilliárd forintos támogatást.

    Nem igazán érthető számomra, hogy könyvvizsgálók, közgazdászok és vállalkozók miképpen tudtak erre a következtetésre jutni, hacsak nem pont ugyanolyan agyhalottak, mint a jelenlegi városvezetők.

  4. Nem kínos hogy még mindig a szocikra mutogatnak ? Hülyének néznek minket ? Lassan már rájuk is lehet elmultnyócévezni.

Comments are closed.