Horvátország felől is jöhet majd gáz

Magyarország energiaellátásának biztonsága szempontjából elengedhetetlen, hogy a jövőben déli irányból is tudjon gázt vásárolni, ezért stratégiai fontosságú a magyar-horvát kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről szóló szándéknyilatkozat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a dokumentum aláírása után.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Közép-Európában az energiabiztonság továbbra is rendkívül kritikus kérdés, a közép-európai országoknak részben gazdasági, de legalább annyira nemzetbiztonsági érdeke, hogy az észak-dél irányú energetikai szállítási infrastruktúra kiépüljön.

Az észak-déli irányú infrastruktúra déli lábának kiépítése jelentősen elmaradt az északitól, Magyarország jelenleg délről nem tud gázt vásárolni, a magyar-román és a magyar-horvát vezetékeken csak a magyar fél tud gázt forgalmazni a szomszéd országok felé – fejtette ki a külügyminiszter.
A megállapodás rögzíti azt a menetrendet, amelynek alapján Horvátország kétirányúsítja a magyar-horvát gáz interkonnektort, és a tervek szerint 2019 első negyedévétől Magyarország Horvátországból is vásárolhat gázt –ismertette.
A sajtótájékoztató előtt Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára és Mario Siljeg horvát energiaügyi államtitkár írta alá a szándéknyilatkozatot a Horvátország és Magyarország közötti tartós kétirányú földgázkapcsolat megteremtéséről.