Baranya: hárman halnak meg rákban naponta

Pécsen tartják annak az ausztrál dokumentumfilmnek a hazai ősbemutatóját, amely a gyógyíthatatlan betegek kezelésének kihívásairól szól. Az Élet a halál előtt című alkotás bemutatását a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány szervezi.

Mint azt dr. Csikós Ágnes, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke egy keddi sajtótájékoztatón elmondta, a Pécsi Tudományegyetem dr. Flerkó Béla-termében csütörtökön 17 órakor rendezik meg a magyar feliratos alkotás ősbemutatóját, majd az ország több pontján is levetítik a filmet.

Az ausztrál rendező tizenegy országban forgatott alkotása egy bensőséges, reményteli, az élet szeretetét és tiszteletét megerősítő történetet dolgoz fel – mondta az ingyenes szolgáltatásokat nyújtó alapítvány elnöke, a PTE adjunktusa.

A gyógyíthatatlan betegségek kezelésével kapcsolatban kifejtette: országosan évente 30 ezer, Baranyában minden egyes esztendőben 1000-1200 ember hal meg valamilyen daganatos megbetegedésben. Szervezetük éppen rajtuk kíván segíteni, s e film is az ő kezelésükre igyekszik ráirányítani a figyelmet.

Csikós Ágnes azt mondta, a hazai hospice-ellátás Európa középmezőnyében van; nálunk szerencsére engedélyezettek az erős fájdalomcsillapító szerek is, amelyek nélkül a betegek utolsó hetei-hónapjai alig lehetnének elviselhetőek.

Megjegyezte ugyanakkor: a különböző csillapítók alkalmazását fokozni lenne célszerű. Hozzátette: az alapítványhoz forduló betegek több mint a fele az elviselhetetlen fájdalmak csökkentésének igényével keresi szolgáltatásaikat.

A sajtótájékoztatón megjelent az orvosi kar dékánja, dr. Miseta Attila is, aki azt mondta, manapság kiemelt fontosságú a gyógyíthatatlan betegekkel kapcsolatos munka. Mint hangsúlyozta, az emberi méltóság mindenkinek jár, még annak is, aki az utolsó napjaiban számít a segítségre.

Dr. Mangel László, a PTE Onkoterápiás Intézetének vezetője azt mondta: napjainkban ötven százalék esély van arra, hogy daganatos megbetegedés áldozata lesz valaki, s 25 százalékos bizonyossággal daganatos betegségben is halunk meg. Éppen emiatt szerinte különösen fontos, hogy a hospice-ellátás színvonala emelkedjen hazánkban.

Hirdetés