„Hosszú életet mindenkinek”: egy hét az immunizáció jegyében

A WHO először 2005-ben hirdette meg az Európai Immunizációs Hét programját, mely minden évben április utolsó hetében kerül megrendezésre. Alapvető üzenete, hogy az immunizáció létfontosságú a betegségek megelőzésében és az élet védelmében. Ezt fejezi ki az immunizációs hét hármas szlogenje is: Megelőzés – Védelem – Immunizáció. A pécsi Egészséges Városért Alapítvány közleménye: 

Az immunizáció egy globális egészségügyi és fejlesztési sikertörténet, évente milliók életét menti meg. A védőoltások csökkentik egy adott betegséggel való megfertőződés kockázatát, a saját szervezetünk természetes védekezését használva építik ki a védelmet.

A védőoltásokkal nemcsak saját magunkat védhetjük meg, de segítenek nekünk megvédeni egymást is.

1796-ban alkalmaztak először védőoltást a feketehimlő járvány idején. Az azóta eltelt 226 évben az oltások emberek milliárdjainak életét mentettekék meg. Több mint 2 évszázada a védőoltások segítenek a világot egy biztonságosabb hellyé tenni – a legelső oltástól, amelyet a feketehimlő ellen fejlesztettek ki, a legmodernebb mRNS védőoltásokig, amelyek a COVID-19 súlyos lefolyása ellen védenek.

„Hosszú életet mindenkinek”

Az Európai Immunizációs Hét 2022-es témája megerősíti a védőoltásokhoz való méltányos és kiterjesztett hozzáférés fontosságát, amely hozzájárulhat mindenki számára a hosszú és egészséges élethez.

Az Európai Immunizációs Hét célja, hogy növelje az oltási lefedettséget azáltal, hogy felhívja a figyelmet az immunizáció fontosságára a szülők és a gondozók, az egészségügyi szakemberek, a szakpolitikai és politikai döntéshozók, valamint a média körében.

Az Európai Immunizációs Hét során a WHO Európai Regionális Irodája együttműködik tagállamaival és partnereivel annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet az oltások előnyeire és az átoltottsági arányok csökkenésével járó kockázatokra.