Így használjuk nyáron a termosztatikus radiátorszelepeket!

A termosztatikus radiátorszelepek automatikus működéssel biztosítják a helyiségek kívánt hőmérsékletét. Működésük közben, ha a helyiség hőmérséklete magasabb, mint a szelepen beállított érték, a szelep záró irányba mozdul el és csökkenti a radiátorba beáramló víz mennyiségét, esetenként teljesen ki is zárja azt.

hirdetés
Uránia Mozi

Ha a helyiség hőmérséklete alacsonyabb lesz, mint a termosztátfejen beállított érték, akkor a szelep nyit, aminek következtében több víz áramlik a radiátorba.

A termosztatikus radiátorszelep tehát automatikus szabályozó berendezés, akkor lép működésbe, ha a termosztátfejen beállított értékhez tartozó hőmérséklethez képest a helyiség hőmérséklete magasabb vagy alacsonyabb. Fűtési idényen kívül a szelepeket egész nyáron javasolt teljesen nyitva tartani, hiszen nyáron a meleg miatt a szelep automatikusan lezár és a szelep egész nyáron történő zárva tartása a tapasztalatok szerint ősszel, a fűtés indításakor átmeneti zavarokat okozhat a szelepműködésben és a fűtési rendszer légtelenítésében.

Az ebből adódó javítási munkák költségei a felhasználókat terhelik, ennek elkerülése érdekében a szolgáltató javasolja, hogy fűtési idényen kívül a radiátorszelepeket a lakók helyezzék teljesen nyitott állásba a szelepfej legnagyobb (5-ös) fokozatba történő elfordításával.

(x)