Imhof Gábor: ” a vesztegetésben is ártatlan vagyok”

Vesztegetésben is ártatlannak vallotta magát a pécsi egyetem korábbi gazdasági főigazgatója – derült ki az ügy keddi tárgyalásán, a kihallgatási iratok ismertetésekor.

hirdetés
Uránia Mozi

“Soha semmilyen szállítót nem részesítettem pénzért előnyben” – idézte Bóka Tibor bíró a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt a Győri Törvényszék előtt álló I. Gábor korábbi vallomását.

A férfi – aki az előző napi tárgyaláson arról beszélt: azért van két és fél éve előzetes letartóztatásban, mert az ügyészség így próbálja rávenni, hogy koncepcióját igazoló vallomást tegyen – továbbra is csak egyetlen vádpontról, a pénzhelyettesítővel való visszaélésről hajlandó nyilatkozni.

Ezzel kapcsolatban kedden is azt hangoztatta: azzal, hogy félmillió forintért informatikai eszközöket rendelt a nála lévő egyetemi bankkártyával, nem károsította meg az intézményt, és neki sem keletkezett haszna.

Kitartott korábbi közlése mellett, hogy előzetes letartóztatásból szabadulva, házi őrizetben próbálta megteremteni további munkavégzése feltételeit. Amikor ezt az egyetem nem hagyta jóvá, ki is fizette az eszközök árát. Mint hétfői meghallgatásán jelezte, azért volt erre szükség, mert a nyomozók lefoglalták korábban használt eszközeit.

Huszonhét ember ellen folyik eljárás költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények – egyebek mellett okirat-hamisítás, csalás és pénzmosás – miatt.

A vádirat október eleji, csaknem három órán keresztül tartó ismertetése során elhangzott: az elsőrendű vádlott olyan szerveződést hozott létre, amely valótlan okiratok alapján fizetett ki különböző összegeket, valamint úgy befolyásolt közbeszerzési pályázatokat, hogy az a cég jusson előnyhöz, illetve nyerjen, amelyik megfizeti a pályázati érték “visszavárt” nyolc-tíz százalékát.

A Nyári Roland ügyész által ismertetett vádirat szerint előfordult, hogy cégre szabott pályázatot írtak ki, ahogy az is, hogy egy indulót tájékoztattak a riválisok árajánlatáról, hogy alá tudjon ígérni, de az is, hogy “teljesítési szándék nélküli” cégekkel kötöttek szerződést, így szivattyúzva ki összegeket az egyetem számlájáról.