Indul a szervezett gyomirtás, felzúgnak a permetezők

A Biokom 2019. június 13-tól kezdve végzi el, illetve folytatja a pécsi közterületek, utak burkolatainak gyomnövények elleni permetezését. A MÁV is közleményt adott ki, ők is megkezdik a gyomirtást. 

A Biokom munkatársai a hajnali órákban végzik az irtást.

A felhasznált permetszerek: Medallon, Armo SL (totális gyomirtó): ezek III. forgalmi kategóriájú, közterületi felhasználásra engedélyezett szerek. A permetszer élelmezés-egészségügyi előírása ebben a kultúrában nem szükséges, a munka-egészségügyi várakozási idő 0 nap. A felhasznált szerek emberekre és melegvérű állatokra veszélyt nem jelentenek, halakra és vízi szervezetekre pedig kifejezetten veszélyesek. Közterületen található eszközökre (pl.: gépjárművekre) jutó permetszer károsodást azokban nem okoz.

A Biokom igyekszik a pécsi lakosságot naprakészen tájékoztatni a várható permetezési munkákról, így a helyi médiában a munkavégzés előtti napon azokról a területekről információt ad, ahol zajlani fog majd a permetezés.

Célzottan a talaj közelében kerül kijuttatásra a permetszer, ezért annak szóródására nem kell számítani! (Kedvezőtlen időjárás-változás, illetve előre nem látható műszaki probléma a délutáni terveket is módosíthatja!)

A Biokom felhívja a figyelmet arra, hogy a munkálatok nagyobb hanghatással járhatnak, mint amilyenhez hozzászokhattunk. A szakemberek persze igyekeznek mindent megtenni annak érdekében, hogy ne zavarják az éjszakai, hajnali pihenést. Az éjjeli-hajnali permetezést a ritkább gyalogosforgalom is indokolja, így a munkavégzés kevésbé zavarja a járókelőket, az autóforgalmat, valamint napközben számos élőlény is mozgásban van, amelyek védelmét szintén szem előtt kell tartani.

A vasútvonalak mentén is indulnak a munkálatok:

– július 2-án Pécs állomás, Mecsekalja-Cserkút állomás, Pécs-külváros, Pécs-külváros– Pécsvárad vonalszakaszon;

– július 3-án Pécsbányarendező, Pécsbányarendező–Hőerőmű vonalszakaszon.

Időjárási vagy forgalmi okokból a vegyszerezés időpontja módosulhat 1-4 nap eltolódással.

Felhasznált vegyszerek: Amega 480L/Mars 480, Mezzo 20 WG, Kyleo, Successor 600, Successor T/SuccessT, Silico/Spur, Dropmax, Colombus EC/Magellán, Garlon.

A vegyszerek méhekre nem veszélyesek, vízi szervezetekre közepesen, illetve kifejezetten veszélyesek.

Felhívják a figyelmet, hogy a kezelt területen legeltetni, illetve onnan származó takarmánnyal 14 napon belül etetni tilos.