Ismét passzívház-tervező tanfolyam indul Pécsett

Másodszor is megrendezik a Minősített Passzívház Tervező tanfolyamot 2011 őszén, Budapesten és Pécsett – számolt be A Mi Otthonunk nevű weboldal.

hirdetés
Uránia Mozi

A darmstadti Passivhaus Insitut – az Európai Unió támogatásával – a költséghatékony és kiváló minőségű passzívházak tervezéséhez és építéséhez szükséges információkat tartalmazó tananyag-csomagot fejlesztett ki. Ennek segítségével a magyar tervezők is elsajátíthatják azokat a tudnivalókat, melyekkel sikeres eredményeket érhetnek el a passzívházak és a különösen alacsony energiafelhasználású épületek tervezése és megvalósítása során.

A tíznapos tanfolyam modulrendszerű, a modulok egyenként is látogathatók. Az utolsó oktatási nap a Passivhaus Insitut által megrendezésre kerülő nemzetközi vizsgára készít fel, melyen a sikeres részvevők elnyerhetik a Minősített Passzívház Tervező címet. Az építész és a mérnöki kamarák kreditpontokkal is elismerik a tanfolyamon történő részvételt. A sikeresen vizsgázott tervezők elérhetőségei felkerülnek a www.passivhausplaner.eu című nemzetközi adatbázisba.

Építészeken kívül más szakterületek munkatársainak is hasznos a tanfolyam: épületgépészek, építőmérnökök, épületenergetikusok, kivitelezők, önkormányzati dolgozók számára is. Fontos tudásra tehetnek szert mindazok, akiknek segíti a tevékenységét a tanfolyam, mert passzívházak, vagy egyéb rendkívül energiahatékony épületek megvalósításában vagy az ilyen színvonalú felújításában vállalnak szerepet.

A tanfolyam látogatásához tervezői alapismeretek szükségesek. Az oktatás során szó esik röviden az alapismeretekről, azonban a megszokottól eltérő sajátosságok kerülnek kiemelésre és elmélyítésre. Sok szakképzet technikus is sikeresen elvégezte már a tanfolyamot, sőt aki nem rendelkezik Magyarországon tervezői jogosultsággal, az a Minősített Passzívház Tanácsadó címet is elnyerheti.

A tanfolyamot a gödöllői Szent István Egyetem továbbképzési programjának részévé tette, amelynek keretében államvizsga után másoddiploma is szerezhető passzívház tervező szakmérnök címmel.

Forrás: amiotthonunk.hu