Jobb körülmények közé kerülnek a gyerekek

Mintegy 170 millió forintos, teljes egészében az unió által finanszírozott támogatás felhasználásával újul meg a Pécsi Gyermekotthon. A munka során korszerűbbé, élhetőbbé teszik a mintegy hatvan férőhelyes Megye utcai létesítményt.

Az engedélyes tervek már elkészültek, így a város be is adta igényét arra a támogatásra, amely uniós források felhasználásával teszi lehetővé a Pécsi Gyermekotthon és Gyermekek Átmeneti Otthona Megye utcai intézményének korszerűsítését. Az önkormányzat tervei szerint mintegy 169 millió forintot költenek el a beruházásokra; az összeget teljes egészében az Európai Unió finanszírozza utólag, a munkák befejezését követően.

Pályázati siker esetén mind az 59 férőhely korszerűsödik az intézményben, emellett pedig az új építészeti elképzelések alapján komfortosabbá válik az otthon térszerkezeti elrendezése is. Mindez azért fontos, hogy a nevelés és a gondozás szempontjából élhetőbbé, hatékonyabbá váljon.

Mint azt Platthy István igazgató lapunknak elmondta, az elmúlt 15 évben számos új szolgáltatást – például gyermekek átmeneti otthonát, utógondozói otthont – indítottak útjára, ám a magas színvonalú szakmai munkához nem volt megfelelő az intézmény kialakítása. Utalt rá: például szerencsétlenül kialakított helyiségekben kell élniük a gondozottaknak, zsúfolt szobák alakultak ki, van, ahol nem állt rendelkezésre társalgó. Hozzátette: emellett az intézményben az utóbbi több évtizedben nem történt teljes felújítás, csak a karbantartásra, javításokra jutott forrás.

Aláhúzta: a mostani fejlesztések előtt konzultáltak az építészekkel, akik minden javaslatukat igyekeztek beépíteni a tervekbe. A fejlesztéseket követően így elmondása szerint egy kényelmes, korszerű intézményben folytathatják munkájukat, élhetnek a gondozottak.

A beruházás érinti az épület szigetelésének megteremtését, a fűtésrendszer modernizálását és a nyílászárók cseréjét is, tette hozzá Platthy István. A megújuló 1600 négyzetméteren emellett teljes akadálymentesítést végeznek el, s az épület utcafronti szárnyának tetőterében, egy kihasználatlan padlásban is kialakítanak három kétszemélyes szobát.

A projekt keretében emellett számítástechnikai fejlesztést is végrehajtanak, így a bentlakók is nagyobb számban csatlakozhatnak a világhálóhoz.

Mint arról korábban beszámoltunk, hasonló pályázati forrásból s hasonló költségvetéssel újulhat meg rövidesen a Tüzér utcai idősek otthona, s az ANK bölcsődéje is. Összesen közel félmilliárd forint támogatás érkezhet így a városba.

Hirdetés