Jóváhagyta a Sinopharm vészhelyzeti alkalmazását a WHO

Fotó: MTI/Komka Péter

Jóváhagyta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken a koronavírus ellen kifejlesztett kínai Sinopharm-vakcina vészhelyzeti alkalmazását – írja a 24.hu több hírügynökség cikkei alapján.

hirdetés
Uránia Mozi

Az MTI megjegyzi, a WHO első alkalommal hagyta jóvá olyan oltóanyag használatát, amelyet nem nyugati gyógyszercég fejlesztett ki a koronavírus ellen.

A Sinopharm-vakcinát már több százmillió embernek beadták az utóbbi hetekben Kínában és a világ más részein. A WHO jóváhagyása jelzés a nemzeti egészségügyi hatóságoknak az oltóanyag biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozóan, illetve ez a lépés lehetővé teszi azt is, hogy a Sinopharm-vakcina használható legyen a védőoltások méltányos elosztására létrehozott COVAX-programban is. A program 92, alacsonyabb jövedelmű országnak ingyen biztosít koronavírus elleni oltóanyagot, 99 országnak pedig segít beszerezni azokat, írja az AP.

Mivel a Sinopharm nem publikálta a késői tesztfázisban keletkezett eredményeket, a WHO további adatokat kért be, amelyek legnagyobb része az Egyesült Arab Emírségekből származott.

A WHO összefoglalója szerint a Sinopharm vakcinája 78 százalékban hatékony, megjegyezték azonban, hogy a vizsgálat önkéntesei – néhány száz fő kivételével – 60 évnél fiatalabbak voltak.

Hirdetés