Jóval több pénzt kapnak jövőre az egyetemek

Jövőre 15 milliárddal több, összesen 23 milliárd forint juthat a felsőoktatási kiválóság támogatásra – jelentette be az emberi erőforrások minisztere kedden az Új Nemzeti Kiválóság Programról szóló budapesti sajtótájékoztatón.

hirdetés

Balog Zoltán azt közölte: a kormány döntése értelmében a 2018. évi költségvetésben plusz 15 milliárd forintot tehetnek az idei 8 milliárd forinthoz, így lesz összesen 23 milliárd forint a felsőoktatási intézményi kiválósági programban. A cél az, hogy a felsőoktatási kiválósági programra fordított összeg elérje a felsőoktatási intézményeknek évente adott állami támogatás tíz százalékát. A támogatás feltételeit a minisztériumon belüli bizottsággal állapítják meg – mondta.
Balog Zoltán közölte azt is, hogy május 5-én megjelentek az Új Nemzeti Kiválóság Program egyéni ösztöndíjpályázatai. Ennek keretében körülbelül kétezer ösztöndíjasnak a 2017/18-as tanévben mintegy négymilliárd forintot biztosítanak. A hallgatók, doktorjelöltek, fiatal oktatók, kutatók ösztöndíjai – a támogatott célcsoporttól függően – havonta nettó 75 ezertől 350 ezer forintig terjedhetnek.
Az Új Nemzeti Kiválóság Programon keresztül összesen 12 milliárddal támogatják a tudományos utánpótlást, a tudományos életpályát és a kiváló oktatók, kutatók pályán tartását – mutatott rá Balog Zoltán. Hangsúlyozta: Magyarország jövője, fejlődése nagy részben azon múlik, hogy sikerül-e értékalapú és versenyképes felsőoktatást teremteni, illetve sikerül-e ezt megerősíteni. A versenyképességhez feltétlenül szükség van a kutatás, a fejlesztés és az innováció erősítésére.
A miniszter kitért arra, hogy a kormány 2013-ban elfogadta a területre vonatkozó stratégiát, és azt is eldöntötte, hogy egyre nagyobb összegeket fordít majd az ország erre a célra. Szeretnék elérni 2020-ig azt, hogy a GDP 1,8 százalékát kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítsák, 2030-ra pedig a 3 százalékos arányt célozták meg – mondta Balog Zoltán.
Bódis József, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a PTE rektora – köszönetet mondva a kormánynak a döntés meghozataláért – arról beszélt, hogy a felsőoktatási kiválósági támogatás “zömmel nem műszerekről szól”, hanem hatvan százalék erejéig a humánerőforrás finanszírozásáról. Ez azt is jelenti, hogy az arra érdemes kutatókat a mainál jelentősebben el tudják ismerni anyagilag is – tette hozzá. Kérdésre válaszolva érdemi előrelépésnek nevezte a döntést.