Jövő év végén érkezhet a magyar vakcina

Minden adat arra utal, hogy a harmadik hullám leszálló ágában vagyunk – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

hirdetés
Uránia Mozi

A lakosság csaknem 47 százalékát beoltották. Zajlik a 16–18 éves fiatalok oltása – ismertette Müller Cecília.

Minden oltóponton zajlik az oltások beadása, AstraZeneca-, és Szputnyik-vakcina már csak korlátozott számban áll rendelkezésre (leszállították már minden adagot), de elérhető a Sinopharm, és Pfizer-szállítmányt is várnak – aki szeretne még időpontot foglalni Pfizerre, még szerda estig megteheti, eddig hosszabbították meg az időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét. Ma pedig 38.400 Janssen-oltóanyag érkezik.

A főorvos emlékeztetett: május 17-e a védőoltások napja, mivel 1749-ben ezen a napon született Edward Jenner, a himlőoltás feltalálója, aki megfigyeléseit és a kutatását arra alapozta, hogy a tehénhimlőn átesettek már nem kapták el a kórt. Felismerte ezt a jelenséget, felfedezése pedig korszakalkotó volt, hiszen addig háromszázmillióan estek áldozatul a feketehimlőnek. A védőoltások után viszont sikerült teljesen felszámolni a betegséget.

Bejelentette, hogy a Debreceni Egyetemmel együttműködve a Nemzeti Népegészségügyi Központ egy oltóanyaggyár felállításán dolgozik, amely lehetővé teszi a koronavírus elleni védőoltás hazai gyártását. 100 nap múlva megkezdődhet az építkezés Debrecenben.

Jövő év végére rendelkezésre állhat a magyar koronavírus elleni vakcina.

(Nemrég pedig arról is beszámoltunk, koronavírus elleni gyógyszert fejlesztettek a pécsi virológusok segítségével.)

Egyébként mint mondta Müller, 95 éves szakmai múltja van a hazai oltóanyagfejlesztésnek, 1927-ben kezdődött mindez. Majd 1936-ban indult a BCG-oltóanyag itthoni előállítása, 100 ezer dózist gyártottak le évente. Ezután jött a veszettség elleni szer, aztán a kullancs okozta agyhártyagyulladás elleni vírus izolálása, az 1950-es években vette kezdetét a fertőző gyermekbénulás elleni oltóanyag, majd az influenza elleni védőoltás hazai előállítása.