Vírusnak nevezték L. Simont – Kiakadt Páva

Fertőző vírusnak nevezte Galkó Balázs színész L. Simon László nemrégen kinevezett kulturális államtitkárt a 22. Művészetek Völgye beharangozó sajtótájékoztatóján. A fesztivál igazgatója, Márta István maga is osztotta ezt a véleményt, amelynek hangot is adott. Információink szerint ezen akadt ki Páva Zsolt, hiszen Márta feladata nem az, hogy politizáljon. Márta most azt mondta, félreértették.

hirdetés
Uránia Mozi

– A „gondolati vírusok” olyan kívülről érkező szellemi hatások, amiket öntudatlanul fogadsz magadba mindenapjaid során. Ilyen vírusok a TV, a rádió, az Internet hírei, a pletykák és ismerősök véleménye. A gondolati vírusok fertőznek és megbéníthatják az életed a tudtod nélkül. Képesek egy-egy félelemmagot elültetni benned, amelyek blokkolják a gondolataidat, érzelmeidet, terveidet és álmaidat – mondta nyitóbeszédében Galkó.

Szerinte ilyen fertőző vírus az államtitkár is, aki a kulturális széthúzás mellett ügyködik ahelyett, hogy összekötné azt. Mint mondta, „ez az ember még szétebbé feszíti, ahelyett, hogy segítene összerakni. Ennélfogva fertőzi a világot, fertőzi a gondolatainkat”.

A biztosítékot az verte ki a pécsi polgármesternél, hogy a Galkó beszéde után közvetlenül felszólaló Márta István, aki a Művészetek Völgye fesztiváligazgatója, jelezte: nem határolódik el Galkó véleményétől. Páva szerint viszont ezt kellett volna tennie, mert a verbális adok-kapok Pécset sodorhatja bajba.

– Az volt Páva baja, hogy Márta István is szerepet vállalt ebben a nyílt politikai akcióban, emiatt pedig az ügy Pécset, illetve a pécsi kulturális elképzeléseket is negatívan érintheti – mondta a polgármesterhez közel álló informátorunk. – Köztudott, hogy Pécs sokat köszönhet a kormánynak, kifejezetten jó a kapcsolat a main stream politikusokkal. Komoly pénzügyi támogatásokat kapott és fog is kapni a város a jövőben, egyebek mellett éppen a kulturális programokra és intézmények fenntartására, mint például a Zsolnay Negyed vagy a Kodály Központ. Aki pedig segít – ebben az esetben L. Simon, azt nem szokták fejbe rúgni, miután hátat fordít. A „vírusozással” azonban éppen ez történt, és ez Zsolt szerint elfogadhatatlan. Ezért hívatta be Márta Istvánt és kérte, hogy tegye rendbe ezt a szerencsétlen ügyet, mert Galkó észosztását Pécs szívhatja meg.

Kerestük a Zsolnay Örökségkezelő vezetőjét, Márta Istvánt is, aki szerint félreértés történt, miután ő Galkó Balázstól, mint baráttól nem határolódott el, de a kijelentésével sem a Művészeket Völgye, sem ő nem ért egyet. Mindezt pedig – emelte ki – azóta már tisztázta is az államtitkárral, a színész a magánvéleményét fogalmazta meg.


Galkó Balázs névjegy

Az 1949-es születésű Galkó Balázs 1968-ban a Ki mit tud?-on versmondóként érte el első sikerét. 1970-től színész, rendező. 1970-1972 között a Nemzeti Színház, 1972-1976 között a 25. Színház tagja volt. 1976-1979 között a Szolnoki Szigligeti Színházban szerepelt. 1979-1983 között a Miskolci Nemzeti Színházban játszott. 1983-1986 között a Kecskeméti Katona József Színház, 1998-tól az Új Színház tagja volt idén februárig, amikor Dörner György igazgató bejelentette: felmondja határozatlan idejű munkaszerződését.


L. Simon László névjegy

L. Simon László Székesfehérváron született 1972-ben, 2004 és 2010 között a Magyar Írószövetség titkára volt. A József Attila-díjas költő 2010-től fideszes országgyűlési képviselő, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, 2011 októberétől a Nemzeti Kulturális Alap Bizottságának elnöke. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az államtitkári feladatok ellátására 2012. június 18-tól kérte fel L. Simon Lászlót. Rendszeresen jelennek meg kritikái, esszéi, tanulmányai, szépirodalmi írásai folyóiratokban, heti- és napilapokban.