Kiemelt figyelmet kapnak az SM-betegek

Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetője és Latorcai Csaba, a közigazgatási tárca helyettes államtitkára szerint a jövőben nagyobb figyelmet kapnak a sclerosis multiplexes betegek, s az alapítványok működését is egyszerűsítik. Minderről egy Pécsett rendezett, tíz ország részvételével zajló konferencia kapcsán beszéltek.
Új párbeszéd indult az egészségügyi kormányzat és a civil szervezetek között nemrégiben, s ennek hozadékaként a miniszter és a helyettes államtitkár is részt vett a sclerosis multiplexben szenvedő betegek és a gyógyításban dolgozók számára rendezett pécsi konferencián. A rendezvényen tíz ország érdekvédelmi szervezetei osztották meg egymással tapasztalataikat.

Összességében több száz ember érkezett Pécsre Európából. A szervezők abban bíznak: a szakmai tapasztalatcserén túl a külföldi partnerekkel sikerül konkrét együttműködésekben, közösen megvalósítható kezdeményezésekben is eredményeket elérni a betegek helyzetének javítása érdekében.

Mint azt Réthelyi Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának minisztere a konferencia kapcsán sajtótájékoztatón elmondta, a kormány a jövőben kiemelten kezeli az SM-betegek ellátását, rehabilitációját. Hozzátette: a sclerosis multiplex egy életen át tartó folyamat, így a hagyományos rehabilitációs eljárások helyett folyamatos gondozást igényelnek a betegek. Ebben igyekszik partner lenni a kormányzat.

Latorcai Csaba, a közigazgatási tárca helyettes államtitkára a részletekről szólva elmondta: első körben a betegekkel közvetlen kapcsolatban álló civil szervezetek működését segítik, azaz az eddigi bürokratikus jogszabályi rendszert egyszerűsítik. Ezzel együtt a normatív támogatásokon felül összesen 30 milliárd forintot biztosítanak az egyesületek, alapítványok támogatására.

Kelemenné Szántai Anita, a Magyar Sclerosis Multiplex Betegek Alapítványának (MSMBA) vezetője azt mondta, az SM-betegek nappali ellátó intézete mellett küszöbön áll egy bentlakásos intézmény kialakítása is. Emellett oktató DVD-t adtak ki, amely a betegek és hozzátartozóik számára nyújt segítséget a tünetek enyhítésében.

Nadabánné Benyik Éva, az MSMBA ügyvezető titkára, aki maga is beteg, hozzátette: a hétvégi konferencián szeretnék elérni, hogy a résztvevő szervezetek képviselői tapasztalatot cseréljenek, megismerkedjenek a legújabb ápolási formákkal, a legfrissebb lehetőségekkel. Hozzátette: ma Magyarországon 6-8 ezer SM-beteg él, ezért a társadalmat is időszerű lenne felvilágosítani.

hirdetés

Hirdetés