Kölcsönt kínált, 24 embert vert át, 4,5 milliós kárt okozott a netes csaló

A Pécsi Járásbíróság 2021. február 25-én elrendelte egy fiatal hajdúböszörményi férfi letartóztatását egy hónapra ötrendbeli nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette, tizenhárom rendbeli kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és hét rendbeli, szabálysértési értékhatárt meg nem haladó, üzletszerűen elkövetett csalás vétsége alapos gyanúja miatt.

hirdetés
Uránia Mozi

A vádirat szerint a gyanúsított 2019-ben és 2020-ban tíz fiktív nevet felhasználva e-mail-fiókokat hozott létre az interneten, melyek segítségével hirdetést feladva nagy összegű magánkölcsönöket kínált.

Ennek feltételeként a hirdetésre jelentkezőktől a hitelügyintézés költségeinek fedezéséért pénzt kért, melyet a jelentkezőknek neki, valamint élettársa és egy ismerőse bankszámláira kért, hogy utaljanak át.

A gyanúsítottnak persze a kölcsön nyújtása nem állt szándékában, lehetősége sem volt rá.

Az átutalások után a sértettekkel megszakította a kapcsolatot, az ígért hitelt nem utalta át nekik. A gyanúsított összesen 24 embert tévesztett meg, nekik közel 4,5 millió forint kárt okozott. Viszont édesapja ebből 1,2 millió forint kárt térített meg úgy, hogy több sértettnek is visszautalta a pénzt.

A gyanúsított férfi az eljárás korábbi szakaszában történt kihallgatása után is folytatta a bűncselekmények elkövetését. Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, hasonló jellegű bűncselekményeket követne el, illetve a bizonyítást veszélyeztetné azzal, hogy tárgyi bizonyítási eszközt semmisítene meg, vagy rejtene el, ezért a bíróság az elrendelte a letartóztatását – áll a vádiratban.

A bíróság határozatát az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, ezért a végzés nem végleges.