Kósa Lajos: A Belügyminisztérium vásárolt Pegasus kémszoftvert

A Parlament Honvédelmi és Rendészeti bizottságának mai ülése után újságírói kérdésre Kósa Lajos bizottsági elnök beismerte, hogy a Belügyminisztérium vásárolt korábban az izraeli Pegasus kémszoftverből. Az ülés jegyzőkönyvét a bizottság fideszes többségének köszönhetően 2050-ig titkosították.

Még július közepén írta meg a Direkt36, hogy a magyar kormány egy izraeli kémszoftverrel, a Pegasussal figyelt meg ellenzéki politikusokat, gazdasági szereplőket, és több, független médiumoknál dolgozó újságírót is. Az estről kormányzati szinten semmit sem voltak hajlandóak nyilatkozni, még azt sem ismerte el egyetlen felelős kormányzati szereplő sem, hogy a Pegasust egyáltalán használták-e a magyar szolgálatok. Egészen a mai napig.

Ma ülésezett ugyanis a Honvédelmi és Rendészeti bizottság, amelyen napirendre került a megfigyelési ügy is – számolt be a Telex. Az zárt ajtók mögött tartott ülésen meghallgatták Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját is. Ezt követően a bizottság fideszes elnöke, Kósa Lajos válaszolt az újságírók kérdéseire. Az RTL Klub riportere megkérdezte tőle, hogy a Belügyminisztérium vásárolt-e az izraeli kémszoftverből, amire Kósa egyértelműen igennel felelt. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a Pegasust, és az ahhoz hasonló szoftvereket rendszeresen használják szerte a világon a titkosszolgálatok, így ebben nem lát semmi kivetnivalót.

A Honvédelmi és Rendészeti bizottság ellenzéki tagjai közül Vadai Ágnes, DK-s politikus azt mondta az ülés után, hogy Pintérnél rákérdeztek azokra a konkrét nevekre, akikről a sajtó korábban beszámolt, mint megfigyeltek – erre azonban Pintér nem válaszolt érdemben.  Vadai úgy fogalmazott, hogy a konkrét nevekre csak akkor kaphatnak választ, ha létrehoznak az ügyben egy tényfeltáró bizottságot, erre azonban a fideszes többség miatt aligha van esély.

Kósa Lajos is megerősítette, hogy csak vizsgáló bizottság felállítása esetén lehetne egyes megfigyeltekről adatokat nyilvánosságra hozni, ilyen szándékuk azonban nincs. Úgy fogalmazott, hogy védeni akarják a megfigyeltek személyiségi jogait.