Kosárválogatottunk is kijutott az Európa-bajnokságra

A magyar férfikosárlabda-válogatott ma a kijevi Eb-selejtezős kör második napján, hosszabbítás után legyőzte Ausztriát, ezzel Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány együttese kvalifikálta magát a 2022-es Európa-bajnokságra.

hirdetés
Uránia Mozi

A koronavírus járvány miatt Kijevben, „buborékban”rendezik meg csütörtök és hétfő között a kosárlabda Eb-re kvalifikáló selejtezőkből hátralévő meccseket. A magyar férfiválogatott Szlovénia, Ausztria és Ukrajna ellen szállt harcba, az öt nap alatt négy meccs várt Vojvodáékra. Sőt, azt már előre lehetett tudni, a mieinknek egyetlen győzelem is elég ahhoz, hogy kiharcolják az Eb-re jutást.

Ez a csütörtök esti első meccsen, Szlovénia ellen nem jött össze, azonban ma az osztrákok ellen már sikerült kiharcolni az aranyat érő sikert.

Bár nem indult jól a mérkőzés, az első félidőben ugyanis kifejezetten gyengén játszott a magyar válogatott. A nagyszünet után ugyan nagyot javult a játék, ám így is az utolsó pillanatokig kellett izgulni – és akkor is még csak a hosszabbítás kiharcolásának lehetett örülni Perl kosara után.

A ráadás öt perce azonban már nekünk kedvezett! A legvégén Benke triplája volt az, ami végleg eldöntötte, hogy Magyarország nyeri a meccset – és harcolja ki ezzel az Eb-részvételt. Ami zsinórban másodszor jött össze Sztojan Ivkovics kapitány irányítása alatt. Erre pedig a hatvanas évek óta már nem volt példa.

A siker tudatában, a selejtezőből hátralévő két mérkőzésen, még egyszer Ausztria, majd a házigazda Ukrajna ellen már a csoportelsőség lesz a tét.

A tavaly Eb-szereplést kiharcoló futball válogatott után tehát újabb gyönyörű magyar csapatsikernek örülhetünk. Aminek aktív szereplője volt, a jelenleg Pakson kosárlabdázó, de pécsi Eilingsfeld János is!

Ausztria–Magyarország 81-83 (20-15, 19-15, 20-24, 16-21, 6-8) – hosszabbítás után

Kosárlabda Európa-bajnoki selejtező, férfiak.

Ausztria: Murati 15, Vujosevics 8/6, Klepeisz 21/12, Ogunsipe 6/3, Mahalbasics 14. Cs.: Güttl 4, Lamesics 4, Érsek 3/3, Rados 6. Szövetségi kapitány: Raoul Korner.
Magyarország: Váradi 12/6, Perl 6, Vojvoda 22/12, Eilingsfeld 11/9, Keller 2. Cs.: Benke 14/9, Ferencz 5/3, Horti, Filipovity 11/3, Karahodzsics. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan.

Fotó: FIBA