Közös érdekünk a nagytakarítási akció sikere: eddig már négyszáz tonna!

Húsz éve nem volt példa olyan átfogó és ilyen rövid idő alatt ekkora nagyságú közterületet érintő nagytakarításra, amilyen az elmúlt negyven napban játszódott le Pécsett. Mint azt lapunknak Pirisi Péterné, a munkálatokat levezénylő Pécs Holding Zrt. városüzemelési osztályvezetője elmondta, a jövőben folyamatosak lesznek a hasonló akciók. A cél, hogy a város folyamatosan tiszta és élhető maradjon, s nem utolsósorban jobb legyen az emberek közérzete.

hirdetés
Uránia Mozi

Fotó: Müller Andrea

Mint az elmúlt másfél hónap során többször beszámoltunk róla, az utóbbi időszakban még nem tapasztalt, nagyszabású akcióba fogtak a Pécs tisztán tartásával megbízott cégek: az elmúlt ősszel és télen, no meg az elmúlt két évtizedben felhalmozódott piszoktól szabadították meg Pécs 750 ezer négyzetméternyi közterületét.

Pirisi Péterné elmondta: az esetek kétharmad részében úttakarító gépekkel gyűjtötték be a port, elszáradt faleveleket, a télen kiszórt síkosságmentesítő anyagot, harmadrészben pedig a közmunkások kézzel tisztították meg a város útjait, parkolóit, járdáit. Így összesen négyszáz tonnányi piszkot szedtek össze negyven nap leforgása alatt.

Nagy Ervin, a munkából oroszlánrészt vállaló Pécsi Városgondozási Nonprofit Kft. részlegvezetője hozzátette: a város belső kerületeiben április közepétől április végéig éjjelente is dolgoztak, hiszen ezeken a területeken a parkoló autók miatt nappal nehézkes lett volna a munkavégzés. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy – bár mostanában nem tapasztaltak hasonló volumenű takarítást a pécsiek – többnyire jól álltak hozzá a kérdéshez a városlakók. Az előzetes kiértesítések után sok helyen elálltak autóikkal a parkolókból, hogy a gépek és a talicskával, lapáttal, seprűvel érkező munkások zökkenőmentesen takaríthassanak. Természetesen az akció eredményességét tovább fokozta volna az, ha a tisztítandó felületekről valamennyi parkoló gépjármű elkerül a takarítás idejére.

Pirisi Péterné elmondta: a feladat elvégzésében nagy segítségükre volt a BIOKOM Kft., hiszen a cég külön, az akció kapcsán dolgozott ki szállítási programot. Kiemelte még: csak a takarítási projekt forgalomtechnikai szabályozásán tucatnyi ember dolgozott, hogy terelésekkel, megállási tilalmakkal biztosíthassák a megtisztítandó felületeket.

Mint megtudtuk, a program lezárultával az egyes, problémásabb területekre visszatérnek, s a fehér foltokat ismét kezelésbe veszik. Emellett a lakossági jelzéseket is figyelembe véve új területekre is kivezénylik a gépeket és embereiket, hogy júniusig valóban teljessé válhasson a nagytakarítási akció.

Pirisi Péterné elmondta: az idei munka csak a kezdete, ám egyben legfontosabb lépése egy folyamatos programnak. Most a hosszú éveken át elmaradt munkák teljesítése után a közterületek rendszeres gondozásának alapját rakták le. Aláhúzta: a jövőben félévente sort kerítenek hasonló nagyszabású takarításra.

„Nem esetlegesen, s ötletszerűen kell ápolni az utakat, járdákat, parkolókat, hanem egy jól kidolgozott ütemterv alapján. Mi elkészítettük a program koncepcióját, így a cél, hogy a jövőben folyamatos legyen ez a munka” – tette hozzá az osztályvezető.

 

Mindannyiunk közös érdeke, hogy közterületeink megtisztítása hatékony és eredményes legyen, de ez csak akkor lehetséges, ha a jelzett közterületeken, utcákon valóban nem lesznek ott parkoló autók, teherautók, utánfutók vagy egyéb nagyméretű tárgyak, amelyek akadályozzák mind a gépi, mind a kézi takarítást. A gépi takarítás járművekkel történik, ezek a gépek csak azt a területet tudják „felseperni”, amely felett elhaladnak. Az úton lévő tárgyak alatt a tisztítás meghiúsul, tehát ott marad a szennyeződés az útburkolaton, amelyet későbbiekben a szél és a csapadék széthord, azaz a takarítás nem tud maradéktalanul megvalósulni. Ezért kiemelten fontos – ha már közpénzből a városért és a lakókért folyik a közérdekű munka -, hogy gépjárművel senki ne tartózkodjon a jelzett forgalom-korlátozott közterületeken az adott időpontban és időtartamban, erre a rövid időre mindenki keressen egyéb alternatív helyszínt parkolás céljából. A szervezők erre a rövid időtartamra alternatív parkolási helyszíneket is kijelölnek, amelyeket folyamatosan közzétesznek a helyi médiában és saját weboldalaikon.